8 Ekim 2011 Cumartesi

Tavuk Oturtması

       Bugün bu yemeği yayınlamak için oturduğum da adına ne desem diye düşündüm...Izgara tavuk tadı olduğu için ızgaramı desem diye düşünsemde tavuk tepside oturarak piştiği için tavuk oturtması demeyi uygun buldum...Geçen yıl bir arkadaşımdan almıştım tarifi ...Tam olarak nereye ait olduğunu bilemesemde ya rus yada orta asya ya ait bir tavuk yemeği ...Tavuk tepside pişerken patateslere temas etmeyip oturarak piştiği için aynen ızgara tadında... Hani şu yolda giderken güzel koktuğu için çoluk çocuğumuzun istediği cinsten bir tat...Patatesleri de lezzetiyle tavuğu solluyor desem yalan olmaz...Yapımı çok kolay ve şık ...Buyrun hemencik yapalım....


MALZEMELER

  1. Bütün bir tavuk
  2. Yeteri kadar patates ( ben 1 kg kullandım )
  3. Tuz , karabiber ve sıvı yağ
  4. Küçük kapaklı bir kavanoz 
YAPILIŞI

  • Tavuk iyice yıkayıp kurulanır.
  • İçine ve dışına tuz karabiber ve sıvı yağ sürülür.
  • Patatesler ( tazeyse )kabuklarıyla elma dilimi doğranır.
  • Üzerine sıvıyağ ve tuz eklenerek el ile harmanlanır.
  • Tavuğun altındaki boşluğa sığacak büyükklükte bir kavanoz alınır.
  • İçini su doldurup kapağı sıkıca kapatılır.( bu işlem  tavuğun pişerken yumuşak kalmasını sağlar )
  • Tavuğun alt kısmına sıkıca kavanoz yerleştirilir.
  • Tepsideki patatesleri kenarlara gelecek şekilde konulur.
  • Orta kısma tavuk bu kavanozla ayağa kaldırıp oturtulur.
  • Ayakalarını düzgünce yerleştirip yıkılmayacağından emin olduktan sonra sıcak fırına sürülür.
  • Yaklaşık 200 derecede üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.( 1 saat civarı )
  • Servis tabağına kavanozu çıkarıp patateslerle birlikte konularak servis yapılır.
  • Afiyet olsun... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder