MALZEMELER
- Beş kilo olgun ve kırmızı domates
- 1 kilo acı -tatlı karışık yeşil biber
- 1 kilo kırmızı biber ( konulmayadabilir )
- 1 baş sarımsak
- 1-2 yemek kaşığı şeker
- Yeterli miktarda tuz
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- Domatesler eğer kabuğu kolay soyulmuyorsa sıcak suya batırıp kabukları soyulur.
- Biberler içleri çıkarılarak doğranır.
- Büyük bir tencereye veya iki tencereye sıvıyağ konularak biber hafif kavrulur.
- Ezilmiş sarımsak eklenir.
- İnce doğranmış domatesler eklenerek fokur fokur kaynatılır.
- Tuz ve şeker eklenir.
- Tencere bir iki parmak kaynayarak eksildikten sonra ocak kapatılır.
- Ayrı bir tencerede sıcak su kaynarken tek tek kapaklı kavanozlar kapağı ayrı kendi ayrı bir şekilde bir- iki dakika kaynatılır. ( bu iş için bezelye veya turşu kavanozlarını biriktirerek kullanılır )
- Menemenin soğumasına izin vermeden kavanozlar tahta kaşık yardımyla alınıp kepçeyle doldurulur.
- Hazır bekleyen havlu peçete yardımıyla ağzı silinir. ( yoksa kapak atarak bozulur )
- Elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla iyice sıkılır.
- Bu şekilde kavanozlar dolana kadar yapılır.
- Kavanozlar soğuduktan sonra kiler dolabına kaldırılır.
- Kışın kullanırken açılınca kalanı dolapta iki üç gün durabilir.
- Afiyet olsun...
Not , Aslında menemen yazılıp halk arasında melemen diye okunmaktadır .Yani ikiside doğru sayılır.
ben de her sene yapıyorum fakat kırmızı biberi sen den dumuş oldum sağol.bu kış senin tarifi uygularım inş.tşk.
YanıtlaSilkolay gelsin.
Sil