24 Ekim 2011 Pazartesi

Maklube



    Maklube  arapçada ( galb ) ters çevrilmiş manasına gelmektedir...Yıllar önce Arabistan dan Türkiye ye okumaya gelen arap öğencilerin öğretmiş olduğu bir ziyafet yemeğidir...Bir tür de öğrenci yemeği de diyebiliriz... Aslında çok büyük tencerlerle yapılıp en az 10 - 15 kişiyi ağırlayabilen bir yemektir...Ben çekirdek ailem için küçülte küçülte 3-4 kişiliğe indirdim...İçinde eti , sebzesi , pirinci herşeyi bulunan  tam bir menü...Pilavı tencereden daha büyük bir siniye ters çevirip daha tencereyi kaldırmadan etrafı çeşit çeşit salatalarla yoğurtla süslenip üzerine tereyağı gezdirilerek ortaya servis yapılan harika bir yemektir...Bazen bezelye , havuç yada patlıcan eklenebilir.İsteğe kalmış.. Ben ilk öğrendiğim gibi patates ve patlıcan kullandım... Maklubeyi yeni evliyken eşimden öğrendim...Tabi bana öğrettikten  hemen sonra  unuttu bu yemeği yapmayı...yani bana öyle söylüyor...unuttuğunu...  ; )))  .... yine akşam olması sebebiyle çok net fotoğrafım olmadı kusuruma bakmayın...Haydi buyrun yapımına...



MALZEMELER ( 7-8 KİŞİLİK ) belki de on


  1. 1 -1 buçuk kilo kuşbaşı et ( dana yada kuzu )
  2. 3-4  su bardağı pirinç
  3. 3-4 patlıcan
  4. 4-5 tane patates
  5. 2 tane soğan ( konulmayada bilinir. )
  6. 150 gr kadar tereyağı ( azaltılıp çoğaltılabilir )
  7. Tuz , sıvıyağ
AYRIYETEN

Etrafını süslemek için bolca marul ve havuç salatası.Domates ve salatalık dilimleri

YAPILIŞI





  • Et düdüklü tencere de 15 dakika haşlanır.
  • Pirinç ılık tuzlu suya ıslatılır.
  • Patates ve patlıcan parmak kalınlığında kesilerek kızgın yağda kızartılır.
  • Tencereye biraz sıvı yağ konularak halka doğranan soğanlar kavrulur.( eğer soğan  konulacaksa yoksa doğrudan et konulur.)
  • Et soğanın üzerine delikli kepçeyle alınarak eklenir.
  • Yıkanıp süzülen pirinçten bir avuç alınarak etin üzeri kapatılır.
  • Kızarmış patatesleri pirincin üzerini kapatacak kadar dizilir.
  • Tekrar bir avuç pirinçle patateselerin üzeri kapatılır.
  • Kızarmış patlıcanlarda dizilir.
  • En son bütün malzemelerin üzerini pirinçle kapatılır.
  • Patatesi kızarttığımız yağdan 1-2 kaşık gezdirilir.
  • Tencerde kalan etin suyundan 1 bardak pirince 1 buçuk bardak et suyu olacak şekilde suyu eklenir. ( veya pirincinizin çekimine göre )
  • Tuzu ayarlanarak kısık ateşte yaklaşık 45 dakika arasıra bakarak pişirilir.
  • Tamamen suyu çekilince ocak kapatılıp yaklaşık yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Tencereden daha büyükçe bir tepsi tencerenin üzerine kapatarak tencereyle birlikte ters çevrilir.
  • Daha tencereyi almadan etrafına çaşitli salatalarla dilim salatalık ve domatesle süslenerek en son tencere alınır.
  • Arzuya göre eritilen tereyağı pilavın üzerine gezdirilir.
  • Servise hazırdır...
  • Yanında ayran nefis olur...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder