25 Ocak 2012 Çarşamba

Ispanaklı Pasta

     Epeydir zihnimde yapılması gerekenler listesinde bekleyen bir pasta, ıspanaklı pasta .Lezzetli bir pasta ama bana göre en güzeli  rengi .Tıpkı Antep fıstıklı gibi .Yıllardır yapılan bir tarif ama hala yapmayanınız varsa buyurun yapımına...


MALZEMELER ( HAMURU İÇİN )


  1. 3 yumurta
  2. 1 su bardağı şeker
  3. 1 su bardağı püre haline getirilmiş ıspanak ( yaklaşık 300-400 gr kadar ıspanaktan )
  4. 2 su bardağı un
  5. 1 paket vanilya
  6. 1 paket kabartma tozu
DİĞER MALZEMELER

  1. 2 poşet krem şanti ( 1 su bardağı süt ile )
  2. 2 su bardağı süt 
  3. 2 yemek kaşığı un ( tepeli )
  4. 3 yemek kaşığı şeker
  5. 1 vanilya
  6. 1 yemek kaşığı tereyağı
  7. 2 portakal suyu
  8. 1 kase kadar iri kesilmiş ceviz

YAPILIŞI

Yumurta ve şeker çırpılarak köpük haline getirilir.
Ispanak ince ince doğranarak üzerine kaynar su dökülür.
Bir-iki dakika bekledikten sonra suyu süzülür.
Robotta incecik kıyılır.
Bir su bardağı olan ıspanak püresi yumurtalı şekere eklenir.
Un ve kabartma tozu katılarak biraz daha karıştırılır.
Yağlanmış kelepçeli kalıba dökülerek önceden ısınmış 170 derecelik fırında yaklaşık 40-50 dakika pişirilir.
Fırından çıkan pandispanya ılıyınca kalıptan çıkarılıp arası yatay şekilde  kesilir.
İki portakalın suyu sıkılarak pasta katları ıslatılır.
Un , şeker ve süt muhallebi kıvamında pişirilir.
Ocak kapatıldıktan sonra tereyağı ve vanilya eklenir.
Muhallebi şeklindeki krema bir yerde soğutulur.
Krem şanti bir su bardağı sütle çırpılarak dolapta on dakika kadar dinlendirilir.
Soğuyan kremaya üç yemek kaşığı krem şantiden eklenerek karışana kadar çok az çırpılır.
İki kat olan pandispanyanın arasından biraz kırıntı alınarak üzerini süslemek için ayrılır.
Pasta katının arasına kremanın hepsi ve cevizler konularak ikinci kat kapatılır.
Kalan krem şantiyle üzeri kapatılır.
İçinden alınan kırıntılarla üzeri hayalinizce süslenir.
Bir gece dolapta dinlendikten sonra soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun...



7 yorum:

  1. Çok leziz görünüyor elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Hilal hanım yapması da çok zevkliydi...

    YanıtlaSil
  3. Bayildim çok harika bir tarif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler tadı da güzeldi emin olun.Selamlar...

      Sil
  4. Yeşil pasta çok severim tadı da çok lezzetli

    YanıtlaSil
  5. Yeşil pasta çok severim tadı da bir başka oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Soney...Tadı epey güzel oluyor ;) selamlar...

      Sil