MALZEMELER
- 400-500 gr kadar orta yağlı kıyma
- 1 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 su bardağı pilavlik bulgur ( veya ince kalın ne isterseniz yalnız onunla da yapabilirsiniz )
- 2 kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Arzu edilen baharatlar ( ben pulbiber , karabiber ve kimyon kullandım )
- Üzeri için limon , yoğurt , ve tereyağı
- Yaprak ( yaklaşık yarım kilo kadar )
YAPILIŞI
- Kıyma , bulgur, salça ve baharatlar konularak çiğ köfte yoğrulur gibi yoğurulur.
- Malzeme iyice birbirini tutuyorsa içine maydanoz ve zeytinyağı eklenir.
- Yapraklar yırtmadan açılarak içine hazırladığımız harçtan konulur.
- Usulüne uygun şekilde sarılarak tencereye dizilir.
- Sıkıca dizilen yaprak sarmaların üzerine yarım limon suyu , zeytinyağı ve biraz tuz atılır.
- Tencereye sığacak şekilde bir tabak kapatarak onun üzerine de içi su dolu bir kase konulur . ( dolmalar yukarı çıkıp dağılmaması için )
- Malzemenin üzerini kapatacak kadar sıcak su dökülerek kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika pişirilir. ( pişip pişmediğini kontrol ederek )
- Piştiğini kontrol ettikten sonra varsa fazla suyu süzülür ( çok su koymadan pişirip suyunu çektirmek en güzeli )
- Tencere bir sofra bezine sarılır.
- Yarım saat kadar dinlendikten sonra servis yapıp üzerine ister sarımsaklı ister sade yoğurt dökülür ( ben sade yoğurt tercih ediyorum )
- Yine isteğe göre tereyağı eriterek üzerine gezdirilir.
- Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder