7 Ocak 2012 Cumartesi

Tavuklu Ispanak Beğendi

     Rabbimizin  bize bahşettiği en güzel sebzelerden biri de galiba ıspanaktır . Yani bana göre ...Gelin görün ki sevgili aile üyelerim  aynı fikirde değiller . Bende ne yapayım dedim o zaman kırk tombalak aşarak ıspanağa kılık değiştirme veya tatlandırma işlemine geçerek bu tarif gelişti . İnanın galiba ıspanağın da en lezzetli en güzeli oldu . Pişman olmayacaksınız . Size küçük bir sır vereyim içinde beşamel sos olan her şeye bıçakla bir iki kesik muskat cevizi kullanın . Sizde göreceksiniz ki tadı inanılmaz değişiyor . Azernaycan daki adı hind qozu aşağıda resmini de paylaşacağım ki bilemeyenler de tanısın ...




MALZEMELER ( ıspanak  beğendisi  için )


  1. Yaklaşık yarım kilo kadar ıspanak
  2. 1 su bardağı süt
  3. 1 yemek kaşığı dolusu  un
  4. 1 kase rendelenmiş kaşar
  5. 2 dal taze sarımsak ( yoksa normal sarımsak )
  6. 1 çay kaşığı yarısı kadar muskat 
  7. 1-2 kaşık tereyağı
TAVUĞU İÇİN ( İSTERSENİZ ET İLE DE YAPILABİLİR )

  1. 700-800 gr kadar derisiz kemiksiz tavuk eti ( ben göğüs kullandım )
  2. 1-2 kaşık tereyağı
  3. Tuz , karabiber , kırmızı biber ve kekik 
YAPILIŞI

  • Ispanaklar yıkandıktan sonra kupkuru kurutulur .
  • İncecik kıyılır.
  • Sarımsaklar ince doğranarak tencereye tereyağıyla birlikte konur.

  • Kavrulunca  ıspanaklar eklenir.
  • 1-2 dakika kavurunca ocak kapatılır.
  • Ayrı bir yerde tereyağıyla un kavrulur.
  • Üzerine soğuk süt  eklenerek telle çırparak kaynatılır.
  • Muhallebi kıvamına gelince ocak kapatılır.
  • Muskat ve tuz eklenerek ıspanakla birlikte karıştırılır.
  • İçine kaşar eklenerek karıştırıp kapatılır.
  • Tavuk küp doğranarak geniş bir tavada ağzı açık olarak tereyağıyla birlikte kavrulur.
  • İyice kızarmaya başlayınca baharatları eklenir . 
  • Bu iki aşamayı birlikte yaparsak hem beğendi soğumamış olur hemde pratik olur.
  • Servis tabağının altına ıspanak beğendi konarak üzerine tavukla birlikte servis yapılır.
  • Arzu edilirse üzerine kekik serpilir.
  • Tavuklu bölümü arzuya göre domates ve biberle birlikte de sotelene bilir.
  • Eğer isterseniz herhangi bir et yemeğiyle veya tek başına da yenilebilinir.
  • Afiyet bal şeker olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder