29 Ocak 2012 Pazar

Ev Usulü Döner

   Hazır ürünlerin ev halini yapmayı çok severim . Bugünkü dönerimiz de bu tariflerden biridir . İster tavuklu isterseniz etli yapın. Ben bugün kuzu etiyle olanı yaptım .Et eğer biraz yağlı olursa daha güzel ve lezzetli olacaktır aksi halde kuru ve tatsız olur . Genelde müsait zamanda yapıp buzluğa koyulursa  lazım olduğundan yarım saat önce çıkararak hazırlanabilir.



MALZEMELER  ( 3- 4 KİŞİ İÇİN )



  1. 600-700 gr kadar biftek halinde kesilmiş yarı yağlı kuzu eti
  2. Tuz , karabiber , kekik ve pulbiber ( isterseniz baharatsız da olabilir )
  3. 1-2 kaşık sıvıyağ ( veya tereyağı )
  4. Yanına kızartmak için patates
YAPILIŞI

  • Yaprak şeklindeki etler eğer kasapta ezilmediyse aletle veya bir bardağın altıyla dövülerek ezilir.
  • Tek tek dövülen etler üst üste konulur. ( etler yarı yağlı bir şekilde )
  • Büyük bir rulo şeklinde etler sıkıca sarılarak yağlı kağıt veya alüminyum folyoya sarılır.



  • Yanları şeker gibi sıkılır.
  • Bu şekilde buzluğa konulur.
  • Eğer hemen kullanılmayacaksa buzlukta istediğiniz kadar kalabilir. 
  • Hemen kullanılacaksa 1-2 saat buzlukta sertleşene kadar bekletilir.
  • Buzluktan çıkarılan döner paketi eğer tam donuksa biraz bekledikten sonra keskin bir bıçak yardımıyla incecik kıyılır.
  • Bu şekilde donuk hali geçene kadar bekletilir.
  • Ağzı açık bir tavada orta hararette pişirilmeye konulur.



  • Tahta kaşıkla ara sıra karıştırılır.
  • Biraz sulanıp çekene kadar bu şekilde kavrulur.
  • Tamamen suyu kalmayınca kavrulmaya başlar. Eğer yağ ihtiyacı varsa çok az eklenir.
  • Baharat ve tuzu eklenerek ocak kapatılır.
  • Beş dakika kadar tavanın kapağı kapalı bekledikten sonra yanında soğan halkaları ve patates kızartmasıyla servis yapılabilir.
  • Tercihe göre pilav da konulabilir.
  • Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder