2 Nisan 2012 Pazartesi

Etli Karışık Dolma

      Malumunuz artık havalar ısınıyor...Bahar geldi pazarlarda tap tazecik sebzeler görmek beni çok mutlu ediyor.Bugün kabak,biber ve domates dolması yaparak paylaşayım dedim...Sebze seçimi size kalmış...Arzuya göre içi oyulmuş salatalık veya patlıcan kullanabilirsiniz...Herkesin kendine göre bir usulü vardır dolma yapımında ben annemin yaptığı şekilde yapmayı tercih ediyorum.Buyurun yapımına....



MALZEMELER


  1. 3 tane orta incelikte kabak
  2. 8-10 tane ufak tipli dolmalık biber
  3. 5-6 tane domates ( bu miktar benim kullandıklarım sayısı ve çeşidi size kalmış )
  4. 400-500 gr kadar Yağlı kıyma ( aslında kuyruk yağı kullanılsa da ben kullanmadım) 
  5. 6-7 tane orta boy domates
  6. 2-3 soğan
  7. 7-8 diş sarımsak
  8. 1 su bardağı dolmalık pirinç
  9. 1 yemek kaşığı biber salçası
  10. 1 yemek kaşığı domates salçası
  11. 1 demet maydanoz
  12. 1 demet yeşil nane
  13. Arzuya göre dereotu
  14. Yarım su bardağı kadar zeytinyağı
  15. Kimyon,pul biber,tuz ve karabiber
  16. 1-2 tane yeşil sivri biber

Dolmaların içine terbiye yapmak için ( dolmanın terbiyesi olurmu demeyin oluyor ;) 
1 limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

  • Kabakların içi oyularak inceltilir. ( önceden buzdolabından çıkarılırki oyarken kırılmasın diye)
  • Kabakları oymadan ikiye yada üçe kesilerek küçültülür.
  • Biberlerin çekirdekli kısımları çıkarılır.
  • Sebzeler oymadan önce iki yerinden çatalla delik açılır.(içi de pişmesi için )
  • Domateslerin üzeri kapak şeklinde kesilerek kaşıkla içi alınır.( bu çıkan içi rendeleyerek iç harcına katılır.
  • Dolma sayısınca domates dilimleyerek kapak olarak ayrılır.
  • Terbiye malzemelerini karıştırıp parmakla dolmaların içine sürülür.( sebzelerin kendine has olan  şirinliğini alır.Bir tek patlıcana yapılmaz ona da yalnız tuz sürülür.)
  • Biz iç malzemeyi hazırlayana kadar dolmalar terbiyede dinlenir.
  • Kıymanın üzerine kabuğu alınarak soyulmuş domates ve incecik doğranmış malzemelerin hepsi eklenir.
  • İyice karıştırdıktan sonra dolmaların içine çok sıkı olmayacak şekilde doldurulur.
  • Önceden hazırlanan domates kapakları koyulur.
  • Dolmalar tencereye ister dikine istenirse ağız ağıza gelecek şekilde yatık da konulabilir.
  • Bu şekilde hazırlandıktan sonra dolmaların üzerine parlak olması için 1-2 kaşık zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tuz eklenir.
  • Dolmaların hizasını aşmayacak kadar sıcak su eklenir.
  • Tencerenin ağzına olacak şekilde tabağı ters kapatılır.
  • Üzerine de kalkmaması için su dolu kase konulur.
  • Önce harlı ateşte sonra çok kısık ateşte yaklaşık bir saatte pişirilir.(40 dakikadan sonra piştiğine ve tuzuna bir bakılır.)
  • Dolmalar hamur gibi olmayıp biraz da dinlenirken açılacağını düşünerek ocak kapatılır.
  • Tencerenin içindeki tabağı çıkarmadan kalan suyu varsa süzülerek alınır.( eğer dolma ertesi güne kalıp ısıtılacaksa bu suyu ısıtılıp dolmalarla birlikte hafif kaynatılır.)
  • Yaklaşık yarım ile bir saat arası üzerine sofra bezi örtülmüş bir şekilde dinlendirilir.
  • Yanında yoğurtla servis yapılabilir.
  • Afiyet olsuun..

2 yorum: