MALZEMELER
- 3 tane orta incelikte kabak
- 8-10 tane ufak tipli dolmalık biber
- 5-6 tane domates ( bu miktar benim kullandıklarım sayısı ve çeşidi size kalmış )
- 400-500 gr kadar Yağlı kıyma ( aslında kuyruk yağı kullanılsa da ben kullanmadım)
- 6-7 tane orta boy domates
- 2-3 soğan
- 7-8 diş sarımsak
- 1 su bardağı dolmalık pirinç
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 demet maydanoz
- 1 demet yeşil nane
- Arzuya göre dereotu
- Yarım su bardağı kadar zeytinyağı
- Kimyon,pul biber,tuz ve karabiber
- 1-2 tane yeşil sivri biber
Dolmaların içine terbiye yapmak için ( dolmanın terbiyesi olurmu demeyin oluyor ;)
1 limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
- Kabakların içi oyularak inceltilir. ( önceden buzdolabından çıkarılırki oyarken kırılmasın diye)
- Kabakları oymadan ikiye yada üçe kesilerek küçültülür.
- Biberlerin çekirdekli kısımları çıkarılır.
- Sebzeler oymadan önce iki yerinden çatalla delik açılır.(içi de pişmesi için )
- Domateslerin üzeri kapak şeklinde kesilerek kaşıkla içi alınır.( bu çıkan içi rendeleyerek iç harcına katılır.
- Dolma sayısınca domates dilimleyerek kapak olarak ayrılır.
- Terbiye malzemelerini karıştırıp parmakla dolmaların içine sürülür.( sebzelerin kendine has olan şirinliğini alır.Bir tek patlıcana yapılmaz ona da yalnız tuz sürülür.)
- Biz iç malzemeyi hazırlayana kadar dolmalar terbiyede dinlenir.
- Kıymanın üzerine kabuğu alınarak soyulmuş domates ve incecik doğranmış malzemelerin hepsi eklenir.
- İyice karıştırdıktan sonra dolmaların içine çok sıkı olmayacak şekilde doldurulur.
- Önceden hazırlanan domates kapakları koyulur.
- Dolmalar tencereye ister dikine istenirse ağız ağıza gelecek şekilde yatık da konulabilir.
- Bu şekilde hazırlandıktan sonra dolmaların üzerine parlak olması için 1-2 kaşık zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tuz eklenir.
- Dolmaların hizasını aşmayacak kadar sıcak su eklenir.
- Tencerenin ağzına olacak şekilde tabağı ters kapatılır.
- Üzerine de kalkmaması için su dolu kase konulur.
- Önce harlı ateşte sonra çok kısık ateşte yaklaşık bir saatte pişirilir.(40 dakikadan sonra piştiğine ve tuzuna bir bakılır.)
- Dolmalar hamur gibi olmayıp biraz da dinlenirken açılacağını düşünerek ocak kapatılır.
- Tencerenin içindeki tabağı çıkarmadan kalan suyu varsa süzülerek alınır.( eğer dolma ertesi güne kalıp ısıtılacaksa bu suyu ısıtılıp dolmalarla birlikte hafif kaynatılır.)
- Yaklaşık yarım ile bir saat arası üzerine sofra bezi örtülmüş bir şekilde dinlendirilir.
- Yanında yoğurtla servis yapılabilir.
- Afiyet olsuun..
Çok severim bu dolmayı ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler...Bende çok severim...Sevgilerimle...
Sil