20 Nisan 2012 Cuma

Günışığı Dolması

     Çook çalışmam lazım çook...Tezhip çalışmama ara vererek önce omuz egzersizi sonra teneffüs yaparken boş durmamak adına yemek tarifi...Nasıl performans ama ; )
Günışığı adını nereden, niçin almış bilemem ama ben bu dolmaya bayılıyorum...Yıllardır da yaparım.Eğer köz tadını sevenlerdenseniz durmayın yapın...Yıllar önce bir yemek programından alarak yapmaya başlamıştım. Haydi hemen yapalım...



MALZEMELER


  1. Yarım kilo küçük düzgün tipli dolma biberi
  2. 3 tane orta boy patlıcan
  3. Yarım kilo kıyma
  4. 1 Türk kahvesi fincanı çam fıstığı
  5. 1 kahve fincanı kuş üzümü
  6. 1 yemek kaşığı tereyağı
  7. 1 küçük çay bardağı zeytinyağı
  8. 1 çay bardağına yakın su
  9. 2 yumurta
  10. Karabiber,tuz
YAPILIŞI

  • Patlıcan közlenerek küçük doğranır.
  • Kıyma ve tereyağı suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Kavrulunca ocak kapatılır.
  • Ayrı bir yerde fıstıklar tavada hafıf renk alana kadar kavrulur.
  • Kıymanın üzerine bir yumurta kırılır.
  • Patlıcan, karabiber,önceden ıslatılmış kuş üzümü ve fıstık karıştırılır.

  • Biberlerin ağzı itinayla kapak kesilerek açılır.
  • Çatalla iki yerden delik açılır.
  • Dolmaların içi doldurulur.
  • Bir yumurta kasede çırpılarak dolamalar bu yumurtaya iyice bulanarak fırın kabına konulur.
  • Dolmaların üzerine zeytinyağı yavaş yavaş hepsinin üzerine gezdirilir.
  • Su yavaşça eklenerek önceden ısınmış200-250 derecelik sıcak fırına sürülür.
  • Üzeri kızarana kadar pişirilir.

  • İsterseniz  beş çayına isterseniz ara yemek olarak servis yapabilirsiniz.
  • Afiyet olsun...Bal da şeker olsuuun...

6 yorum:

  1. olsa da yesek :)) eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsanız da ikram etsem ;)...Sağolun...Sevgiler...

      Sil
  2. Hulya Hanim kolay gelsin iyi kosturmalar. Koz tadini severim en yakin zamanda deneyim bakayim ..
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Samire.Deneyin beğenirsiniz inşaallah...Sevgilerimle...

      Sil
  3. Ne kadar ilginç bir tarif bu hiç duymamıştım. En çok biberlerin yumurtaya bulanarak fırına verilmesi farklı geldi.Gerçekten merak ettim, denemek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de dene çok değişik ve lezzetli oluyor.Pişman olmazsın .Hülyaya güven gerisini merak etme ;)

      Sil