15 Haziran 2011 Çarşamba

Kek Kalıbında Haşhaşlı Çörek

    Bazan düşünüyorum da bu hanımlar ne kadar akıllı ve hatta dahi bence...Her yeni gün bir şeylerden yeni bir tarif üretiliyor...Bu çörek te bunlardan biri...Epeydir aklımdaydı kısmet bugünmüş...Ben kalıbın altına ve üstüne bolca kavrulmuş susam ekledim...En kısa zamanda haşhaşı çıkarıp kavrulmuş kıymalı harçla yapmayı planlıyorum...Kayserinin yöresel tandır böreği var bileniniz varmı bilmem aynı o tat olur sanırım...Daha fazla merak etmeyin isterseniz hanımlar haydi kolları sıvayın mutfakta iş var...


MALZEMELER (25 -30 cm lik kek kalıbına uygundur )


  1. 1 buçuk su bardağı süt ( 200 ml lik )
  2. Yarım su bardağı su
  3. 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  4. 1 yemek kaşığı tuz 
  5. 1 yemek kaşığı şeker
  6. 1 yemek kaşığı toz maya
  7. Alabildiği kadar un
İÇ MALZEME İÇİN MALZEMELER
  1. 5 yemek kaşığı çekilmiş haşhaş 
  2. 3 yemek kaşığı tahin
  3. 2 yemek kaşığı şeker
  4. 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  5. 150 gr  yumuşak tereyağı 
ÜZERİ İÇİN
  1. 1 yumurta sarısı
  2. 1 kaşık sıvıyağ
YAPILIŞI

  • Mayayı ılık suda eritip diğer malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • 1o dakika dinlendirilir.
  • Hamur on parçaya ayrılıp beze yapılır.
  • Servis tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Açılan hamurlara eriyen tereyağından el ile sürülür.
  • Sonra haşhaş , sıvıyağ tahin ve şeker karışımı sürülür.
  • Kat kat konulup el ile 50- 60 cm lik bir hamur haline gelene kadar çekiştirilerek açılır.( hamurun üzerine bastırarak )
  •    El ile açılıp büyütülen hamur rulo yapılır.
  • Rulo yapılan hamur çamaşır sıkar gibi kıvrılır.
  • Taa ki kek kalıbı ölçüsüne gelene kadar sündürülür.
  • Kek kalıbı yağlanıp bir avuç kavrulmuş susam serpilir.
  • Rulo hamur kalıba yerleştirilir.       
  • 15-20 dakika kalıpta dinlendirilir.
  • Yumurta sarısı ve sıvıyağ sürülür.
  • Susam serpilir. 
  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.
  • İçi kat kat lezzetlimi lezzetli çörek sunmaya hazırdır.
  • Afiyet bal şeker olsun efendim.

2 yorum:

  1. Kevser
    Ellerine saglik teyzem cok istah acici gorunuyor:)

    YanıtlaSil
  2. ıstahımız zaten acık be guzelım ama sabır ve yeme..:D

    YanıtlaSil