1 Haziran 2011 Çarşamba

Yeşil Mercimekli Köfte

        Bugün annemin bize küçükken yaptığı bizim oralara ait bir lezzeti tanıtayım istedim...Lezzetli olduğu kadar da sağlıklı olan bu köftenin bir çok çeşidi bulunmaktadır...Bunlar patatesli , kırmızı mercimek ve daha bir sürü çeşidi vardır...Bugün arkadaşlara yaptım çok beğendiler tasdiklediler...Hemen yapımına geçelim...



MALZEMELER

  1. 1 yada 1 buçuk su bardağı yeşil mercimek
  2. 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  3. 2-3 tane kuru soğan
  4. 1 demet maydanoz
  5. 1 demet nane
  6. 100 gr kadar tereyağı
  7. 1 çay bardağı sıvı yağ ( arzuya göre azaltılıp çoğaltılabilinir yağ miktarı )
  8. 1 yemek kaşığı biber salçası
  9. 1 yemek kaşığı domates salçası
  10. Tuz , karabiber , pulbiber , yeni bahar , kimyon ( bunlar arzuya göre konulur ben hepsinden 1 er tatlı kaşığı koyuyorum.)
YAPILIŞ

  • Mercimek yıkanıp üzerini aşacak kadar sıcak su konulur.
  • Tuz ve istersen etsu tablet atılır.
  • Mercimek yeme seviyesine kadar pişirilir.
  • Ocağı kapatıp beş dakika bekledikten sonra çok az bir suyu kalan şekilde bulgurun üzerine dökülür.
  • Kapak kapatıp beş dakika bekletilir.
  • Bu arada soğan piyaz doğranıp yağda karıştıra karıştıra  kavrulur.Salçalar eklenir.
  • Mercimekle bulgurun üzerine bu soğan dökülür.
  • El girme ısına kadar bekletilir.
  • Bu arada yeşillikler kıyılır.
  • Yeşillikler ve baharatlar konulup iyice ezerek 10 dakika kadar yoğrulur.
  • Bir kase ye su konulup ellerini batırarak şekil verilip köfte haline getirilir.
  • Kıvırcıkla servis yapılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder