12 Aralık 2011 Pazartesi

Hünkar Beğendi


   Osmanlı saray yemeklerinin en ünlülerinden biridir Hünkar Beğendi . Beğendi ve taskebabı olarak iki bölümden oluşmaktadır . Bu yemeği tam olarak ne zaman ve hangi Sultanın beğendiği tam olarak bilinmesede yemeğe dair bazı bilgiler de  vardır . Zamanında saray mutfağının deneyimli aşçıları uzun bir çalışma ve uğraşı sonucu Hünkar beğendiyi bulmuşlardır . Bir rivayete göre zamanın Sultanı olan  4 . Murat Hanın beğenisine sunulduğu anlatılmaktadır . Saray mutfağına yemeği Sultanın beğendiği haberi ulaşınca aşcıbaşı bu yemeğe  Hünkar  Beğendi adını vermiştir ...



MALZEMELER ( BEĞENDİSİ İÇİN )


  1. 5 tane bostan patlıcan ( iri tombul olan )
  2. 2 kaşık un
  3. 2 kaşık tereyağı
  4. 1 buçuk su bardağı süt
  5. Arzu edilirse bir çay bardağı kadar  kaşar rendesi
TASKEBABI İÇİN

  1. 500 -600 gr et ( koyun yada dana size kalmış ) ben biftek şeklinde alarak kuşbaşı yaptım .
  2. 2 kaşık tereyağı
  3. 2 orta boy soğan
  4. 2 diş  sarımsak
  5. 2-3 tane domates ( kabukları soyulmuş )
  6. 1 kaşık domates salçası
  7. Yarım kaşık biber salçası ( isterseniz )
  8. 2 yeşil biber
  9. Tuz , karabiber , pulbiber , kekik
YAPILIŞI

  • Etlerin yumuşacık olmasını isterseniz en az iki üç saat önce etin üzerine süt dökerek dolapta dinlendirilir .( yada akşamdan ) 
  • Eğer terbiye yapmak istemezseniz doğrudan tencereye etler ve tereyağı konarak kavrulur.
  • Et suyunu salıp çekince incecik kıyılmış soğan ve sarımsak eklenir.
  • Sırayla içi ayıklanmış biber eklenir .
  • Domates ve salça eklenerek kavrulur .
  • Bir iki su bardağı sıcak su ekleyerek ocağın altı kısılır.
  • Etler yumuşacık olana kadar suyunu çekip pişer . ( genelde ben güveç te yapıyorum etin pişme işlemini )
  • Tuz ve baharatları eklenerek altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır.
  • Patlıcanlar közlenir . ( ben ocağın üzerine doğrudan dizip pişiriyorum )
  • Kaşık yarımıyla patlıcanların içi alınıp karamaması için isterseniz limonlu suya konulur.
  • Çıkarıp suyu sıkılır.
  • Çatalla ezilir . ( sakın bu işlemi yaparken el blenderi kullanmayın )
  • Tencereye yağ ve un konur.
  • Un kavrulmaya başlayınca çırpma teli yardımıyla soğuk  sütü eklenir.
  • Kıvamı bulunca ezilmiş patlıcan eklenir .
  • Eğer kaşar kullanmak isteniyorsa oda eklenir.
  • Ocak kapatılır.
  • Servis tabağının altına beğendi onun üzerine de taskebabı dökülerek sıcak servis yapılır .
  • Evin hanımı olan sultan yapar eşi hünkara sunar . 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder