Osmanlı saray yemeklerinin en ünlülerinden biridir Hünkar Beğendi . Beğendi ve taskebabı olarak iki bölümden oluşmaktadır . Bu yemeği tam olarak ne zaman ve hangi Sultanın beğendiği tam olarak bilinmesede yemeğe dair bazı bilgiler de vardır . Zamanında saray mutfağının deneyimli aşçıları uzun bir çalışma ve uğraşı sonucu Hünkar beğendiyi bulmuşlardır . Bir rivayete göre zamanın Sultanı olan 4 . Murat Hanın beğenisine sunulduğu anlatılmaktadır . Saray mutfağına yemeği Sultanın beğendiği haberi ulaşınca aşcıbaşı bu yemeğe Hünkar Beğendi adını vermiştir ...
MALZEMELER ( BEĞENDİSİ İÇİN )
- 5 tane bostan patlıcan ( iri tombul olan )
- 2 kaşık un
- 2 kaşık tereyağı
- 1 buçuk su bardağı süt
- Arzu edilirse bir çay bardağı kadar kaşar rendesi
- 500 -600 gr et ( koyun yada dana size kalmış ) ben biftek şeklinde alarak kuşbaşı yaptım .
- 2 kaşık tereyağı
- 2 orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2-3 tane domates ( kabukları soyulmuş )
- 1 kaşık domates salçası
- Yarım kaşık biber salçası ( isterseniz )
- 2 yeşil biber
- Tuz , karabiber , pulbiber , kekik
- Etlerin yumuşacık olmasını isterseniz en az iki üç saat önce etin üzerine süt dökerek dolapta dinlendirilir .( yada akşamdan )
- Eğer terbiye yapmak istemezseniz doğrudan tencereye etler ve tereyağı konarak kavrulur.
- Et suyunu salıp çekince incecik kıyılmış soğan ve sarımsak eklenir.
- Sırayla içi ayıklanmış biber eklenir .
- Domates ve salça eklenerek kavrulur .
- Bir iki su bardağı sıcak su ekleyerek ocağın altı kısılır.
- Etler yumuşacık olana kadar suyunu çekip pişer . ( genelde ben güveç te yapıyorum etin pişme işlemini )
- Tuz ve baharatları eklenerek altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır.
- Patlıcanlar közlenir . ( ben ocağın üzerine doğrudan dizip pişiriyorum )
- Kaşık yarımıyla patlıcanların içi alınıp karamaması için isterseniz limonlu suya konulur.
- Çıkarıp suyu sıkılır.
- Çatalla ezilir . ( sakın bu işlemi yaparken el blenderi kullanmayın )
- Tencereye yağ ve un konur.
- Un kavrulmaya başlayınca çırpma teli yardımıyla soğuk sütü eklenir.
- Kıvamı bulunca ezilmiş patlıcan eklenir .
- Eğer kaşar kullanmak isteniyorsa oda eklenir.
- Ocak kapatılır.
- Servis tabağının altına beğendi onun üzerine de taskebabı dökülerek sıcak servis yapılır .
- Evin hanımı olan sultan yapar eşi hünkara sunar .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder