MALZEMELER
- Turşuluk küçük bir lahana ( yaprakları çok ince olmayıp sıkı olan )
- Turşuluk salatalık ( üstü diş diş olan )
- Havuç
- Kırmızı salça biberi
- Olgunlaşmamış domates
- Biber
- Sirke ( elma yada üzüm fark etmez )
- Sarımsak
- İri turşuluk tuz
- Bir demet kereviz yaprağı
- Nohut ve şeker
- Limontuzu
- Büyük bir sini alarak üzerine malzemeler doğranır. ( ben doğrayarak yaptım daha çabuk oluyor arzu ederseniz sebzeler tüm olarak ta yapılabilir.O zaman sebzeleri iğneyle delmek gerekir . )
- Bir tek biberi delip ekliyoruz ( onu bütün olarak kullandım )
- Beş litrelik suya 5 yemek kaşığı dolusu iri tuz koyularak kaynatılır .
- İki tane 3 litrelik cam kavanoz alınır.
- Kavanozlara birer avuç çiğ olarak nohut konulur.
- Doğranmış sebzelerin üzerine 2-3 yemek kaşığı limontuzu ( toz halinde olan daha iyi ) serpilerek karıştırılır.
- Kavanozlara sıkıca doldurulur.
- Aralarına 1-2 baş sarımsak soyulup doğranarak yerleştirilir.
- Soğumuş tuzlu su kavanozdaki malzemelerin üzerine dökülür.
- Kavanozların ağzına bir yemek kaşığı şeker koyulur.
- Üzerinde biraz sirke için boşluk bırakılır.
- Her bir üç litrelik kavanoz için birer bardak sirke dökülür. ( iki baş sarımsak )
- Yıkanıp kendi dalıyla bağlanan kereviz yaprağı kavanozun en üstüne koyulur.
- Kavanozun ağzına malzemeler suyun dışına çıkmaması için temiz bir buzdolabı poşetiyle ağırlık koyulur.
- Bu şekilde kavanozların altına bir tabak koyarak bir kenarda bekletilir.
- Bir hafta sonra açılarak suyuna bakılır.
- Yaklaşık 15-20 günde turşumuz hazırdır. ( havanın soğukluğuna göre bu süre değişebilir )
- Afiyetler olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder