13 Aralık 2011 Salı

Kıymalı Yağlama

  Kayseri nin en meşhur  hamur işlerinden biri . Eğer daha önce yemediyseniz bomba gibi lezzetlerden biridir . Lahmacun benzeri ondan biraz daha lezzetli olan bir yemektir . Özellikle Kayseri nin bağları meşhurdur . Yazın eğer öyle  bir bağa konuk olursanız mutlaka yağlama ikram edilecektir . Hamur  sac da pişer  dumanı üstünde . Tabi evde yapılıp  yenileni ne kadar benzetebiliriz bilemem . İki aşama hazırlanır yağlama önce şebit denilen ince hamurları tek tek açılarak sac da pişer. İkinci olarak üzerinin kıymalı sote bölümü . Tabi üzerine dökülen sarımsaklı yoğurdu da unutmasak iyi olur .



MALZEMELER ( hamur için )


  1. Yaklaşık bir kilo kadar un
  2. 3-4 tatlı kaşığı kuru maya veya yaş maya
  3. 1 çay bardağı kadar süt
  4. Tuz ve alabildiği kadar su
KIYMALI HARCI İÇİN

  1. 600-700 gr kadar orta yağlı kıyma
  2. 4-5 tane soğan
  3. 2 yeşil biber
  4. 2-3 tane domates
  5. 2 kaşık domates salçası
  6. Yarım kaşık biber salçası ( varsa )
  7. Pulbiber , karabiber ve tuz
  8. 100 gr tereyağı
  9. 1 çay bardağı sıvı yağ
ÜZERİ İÇİN SARIMSAKLI  YOĞURT

YAPILIŞI

  1. Hamur yoğrularak üzerini örtüp bir kenarda bir saat kadar mayalandırılır.
  2. Tencereye kıyma konularak sulanıp çekene kadar pişirilir.
  3. Soğan ve yağları eklenir.
  4. Arasıra karıştırarak kavrulur.
  5. Ayıklanıp ince doğranmış biberler eklenir.
  6. Kabuğu soyularak doğranan domates ve salçalar eklenir.
  7. Baharatı ve tuzu konulur.
  8. Üzerine bir çay bardağı sıcak su koyarak kapağı kapatılır.
  9. Yağlama harcı bol yağlı olur adından da anlaşılacağı gibi yoksa hamurları ıslatmaz kuru olur .
  10. Malzeme yumuşacık olana kadar 10 dakika kadar pişirilir.
  11. Ağzı kapalı bir kenara alınır.
  12. Hamurdan yumurta büyüklüğüne yakın parçalar koparılır.
  13. Servis tabağı büyüklüğünde açılır .

  1. Şebit denilen bu hamurları teflon tavada her iki taraflı  da  pişirilir.
  2. Pişen yufkaları bir sofra bezine alarak üzeri her defasında örtülür .

  1. Bu şekilde hamur bitene kadar pişirilir .
  2. Büyük bir tabağın içine bir şebit konulur üzerine kıymalı harçten yayılır.
  3. Tekrar üzerine şebit hamur konulur bu şekilde sonuna kadar devam edilir.
  1. Hamurlar bu şekilde bittikten sonra bıçak yardımıyla dört parçaya kesilir.
  1. Herkesin yiyeceği kadar servis tabağına koyularak dilim dilim kıvırıp sarımsaklı yoğurda batırılarak yenir.
  1. Eğer misafirler için yapılıyorsa hamurları  bir iki saat önceden pişirerek bir sofra bezinin içinde saklanır . Servis yapılacağı zaman üst harcı iyice ısıtılarak hamurlara yayılır. Aynı yenı yapılmış gibi olur .
  2. Afiyetler olsun efendim .
  3. Biraz yorulsanız da emin olun çok güzel bir yemek hazırlamış olacaksınız. 

2 yorum:

  1. Eveet ben bundan sizde yemiştim. Hatta evde kendim de yapmıştım.

    YanıtlaSil
  2. Valla adsız arkadasım eveeet yemıstınız dıyemeyecegım cunku kım oldugunuzu bılmıyorum.

    YanıtlaSil