9 Ekim 2011 Pazar

Tandır Böreği

    Tandır böreği Kayseriye ait çok meşhur bir börek...Genelde kıymalı yapılsada peynirlisi de oluyor...Kayseride adetler çok belirgin...Özellikle nişan düğün olaylarında ...Davet menüleri genelde klasik ve olması gereken takım yemek dedikleri bir grup yemektir...Bunlar işte zeytinyağlı yaprak ,mantı , et pilav devam eder...Börek olarakta genelde su böreği olur amaa eğer o yoksa yerini tandır böreği alır...Eğer güzel yapılırsa çok lezzetli bir börektir...Genelde malzemeler göz kararı yapıldığı için bu tür tarifeleri verirken önce ölçümlerini ayarlayıp en yaklaşık ölçüyü vermeye çalışıyorum...





MALZEMELER

  1. 3 çay bardağı su ( küçük çay bardağı )
  2. Yarım çay bardağı sıvıyağ
  3. 1 çay kaşığı maya
  4. 2 çay kaşığı tuz
  5. Alabildiği kadar un ( yaklaşık 2-3 su bardağı )
İÇ HARÇ İÇİN

  1. 400-500 gr kıyma
  2. 2-3 tane kurusoğan
  3. Tuz , karabiber , kırmızı biber
AYRIYETEN

  1. 3-4  yemek kaşığı tahin
  2. 200 gr kadar tereyağı 
YAPILIŞI

  • Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
  • Kıyılmış soğan ve sıvı yada tereyağı eklenir.
  • Birlikte kavrulur.
  • Tuz biber eklenir.
  • Ayrı bir tavada tereyağı eritilip içine tahin eklenir. ( eridikten sonra soğutularak kullanılır ) 
  • Hamur yoğrulup mayalanmasını beklemeden on dakika dinlendirilir.
  • Hamur dört parça halınde bölünüp beze yapılır.
  • Her bir beze tek tek açabildiğin kadar açılır.
  • Yufkaya hazırladığımız tahinli yağdan sürülür.
  • Her tarafına iyice yayıp yufkanın ortasından bir delik açıp dışa doğru sarılır.

  • Yufkanın dışına doğru sarılarak devam edilir.



  • Halka şeklindeki rulonun bir tarafından koparıp elinde sündürülerek tekrar sarılır.


  • Resimdeki haline gelen rulolar buzdolabında yaklaşık yarım saat içi donması için bekletilir.
  • Dört yufkada aynen bu şekilde sarılır.
  • Sarılmış  yufkalar tekrar büyük fırın tepsisi ebatında açılır.
  • Yağlanmış tepsiye serilir.
  • İkinciside aynen açılıp serilir.
  • Sonra kıymalı harç yayılır.
  • Üçüncü ruloda açılarak yayılır.
  • En son olarak ta dördüncü de serilir.
  • Özerine yumurta sarısına 1 kaşık sıvıyağ eklenerek sürülür.
  • İstenirse susam serpilir.
  • 200 dercelik ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan böreğin üzerine sofra bezi örtülüp biraz dinlendirilir.
  • Pişirildiği gün tüketilmesi önerilir.
  • Afiyet şifa olsun efendim... 

2 yorum:

  1. çok güzel görünüyor..elinize sağlık ..acaba bu börek bir gün evvelden yapılıp ertesi gün pişirilse olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler belgin.Tavsiyem o ki aynı yapılıp aynı gün pişirilip ve aynı gün yenilmesidir.Selamlar...

      Sil