28 Eylül 2013 Cumartesi

Şeftalili Tart

   Şeftalili veya nektarinli tart hangisini isterseniz o meyveyle yapabileceğiniz emeği az tadı çok bu güzel tarifle dönemimizin açılışını yapabiliriz sevgili takipçilerim ; ) Ben nektarin kullandığım için kabuklarıyla dilimledim sizler arzuya göre soyabilirsiniz.Veya şeftali ise mutlaka soyarsınız...Eğer sizde şeftalili her şeyi sevenlerden iseniz mutlaka deneyin derim.Kıyır kıyır hamuruyla tadı uzun süre damaklardan silinmeyecektir...Bu kadar reklam yeter sanırım ;) Hemen tarife geçelim...



MALZEMELER

HAMURU İÇİN


  1. 200 gr tereyağı
  2. 1 yumurta
  3. 3 buçuk su bardağı un
  4. 1 su bardağı pudra şekeri (200 ml lik küçük tipli bardak)
  5. Yarım paket kabartmatozu
  6. 1 paket vanilya
  7. 1 tutam tuz
ÜZERİ İÇİN MALZEMELER

  1. 5 tane orta boy nektarin veya şeftali
  2. 1-2 yemek kaşığı kırmızı olmayan her hangi bir reçelin sulu kısmından (ben portakal reçelinin suyunu kullandım)
  3. 2 yemek kaşığı toz şeker
YAPILIŞI

  • Tereyağı buzdolabından çıkarılarak SOĞUK olarak karıştırma kabına bıçakla doğranır.
  • Üzerine yumurta kırılıp vanilya ve tuz atılır.
  • Elde biraz yoğurduktan sonra un ve kabartmatozu elenerek eklenir.
  • Çok fazla uzun sürmeden hamur yoğrulur.
  • İçinde tereyağı parçaları tam erimeden yoğurma işlemi tamamlanarak üzeri streçle kapatılır.
  • Buzdolabında 10-15 dakika dinlendirilir.
  • 30cm lik tart kalıbı peçete yardımıyla yedirerek iyice yağlanır.
  • Buzdolabından çıkarılan hamur elde bastırılarak kenarları yüksek olacak şekilde yerleştirilir.
  • Bıçakla 10-15 yerinden delik açılır ki hamur pişerken kabarmasın.
  • Şeftalilerin kabukları soyulup incecik doğranır.
  • Nektarin kullanacaksanız renk vermesi açısından kabuklarıyla ince doğranır.
  • Dış kısımdan başlayarak sık sık üst üste dizilir.
  • Bu şekilde taban kapanana kadar özenle dizilir.
  • Meyvelerin üzeri el ile hafif bastırılır.
  • Üzerine toz şeker her tarafına eşit olacak şekilde serpilir.
  • Tart hamurunun kenarları yavaşça içe doğru kapanıp el ile hafif bastırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika pişirilir.
  • Kenarları ve meyveleri kızarınca fırından alınarak fırça yardımıyla üzerine reçelin suyundan sürülür.(bu işlem üzerine jöle dökmüş gibi meyvelere hafif bir parlaklık kazandıracaktır.)
  • Yaklaşık on dakika kadar ilk sıcaklığının geçmesini bekledikten sonra en zor kısmı olan kalıptan çıkarma işlemi gerçekleştirilir.(dağıtmadan)
  • Ben tavadaki böreği kızartırken kapak yardımıyla ters yüz eder gibi çevirerek çıkardım.Bu da benden size tavsiye ;)
  • Soğuyunca dilimleyerek servis yapılır.

  • Tavsiyem yenileceği gün yapılıp bekletmeden tüketilmesi.Çünkü bekleyen tart hamuru kıyırlığını kaybedecektir. 
  • Daha küçük bir tart yapmak isterseniz hamurun yarısını buz dolabı poşetinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

  • Tartı hazırlarken meyvelerin üzerine atılan şekerle meyvelerin hemen altında hafif kremamsı bir tabaka oluşacaktır.
  • Yerken en alt gevrek sonra yumuşak en üstte de meyvelerin daha da yumuşaklığına geçiş yapılarak sizlere bir dilim tart sunuyorum.
  • Afiyet olsun ,şifa olsun...

6 yorum:

  1. Hoşgeldiniz Hülya hanımcığım,muhteşem bir tarifle gelmişsiniz,ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbulduk Mehtap hanımcım.Bende sizlere kavuştuğum için çok mutlu oldum.Yorum ve beğeni için teşekkürler.Selamlar...

      Sil
  2. selamlar,Hülya hanım!Muteşem görüntülü daha bir tart için teşekkürler!Allah razı olsun!

    YanıtlaSil
  3. Aleyküm selam...Beğeninize sevindim,sağ olun var olun ...selamlar...

    YanıtlaSil
  4. Canım nefis olmuş, ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil