15 Nisan 2016 Cuma

Kıbrıs Tatlısı

    Kıbrıs tatlısı,Rum tatlısı veya ceviz rüyası hepside denilen muhteşem bir lezzet. Yapımı çok risksiz. Mutlaka davet yemeklerinden sonra veya beş çayına yapılabilecekler listesine alınabilecek bir tarif. Bu güzel tadı bana tanıştıran ve tarifini veren dünyanın en tatlı,en güzel doktoru olan biricik Emine'niciğime teşekkür ederim.



MALZEMELER


  1. 4 yumurta
  2. 1 su bardağından iki parmak eksik şeker (yani yarımdan az fazla)
  3. 1 su bardağı galeta unu (200 ml lik bardak)
  4. 1 su bardağı hafif iri çekilmiş ceviz
  5. Yarım su bardağı hindistan cevizi
  6. Yarım su bardağı sıvı yağ
  7. 1 kabartma tozu
  8. 1 vanilya
ŞERBET

  1. 2 su bardağı su
  2. 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
KREMA

  1. 1 poşet krem şanti (1 su bardağı sütle çırpılacak)
  2. 1 su bardağı mısır nişastası
  3. 800 ml süt (yani bir litreden krem şantiye bir bardağını alıp gerisi)
  4. Yarım su bardağı şeker
YAPILIŞI

  • Fırın 160 derecede ısıtılır.
  • Şerbet için şekerle su tencereye konularak kaynayınca yaklaşık beş dakika kaynatıp soğumaya bırakılır.
  • Yumurtalar ve şeker köpürene kadar çırpılır.
  • Kalan malzemeler eklenerek karıştırılır.
  • Bu tatlının özelliği içinde un olmaması ( bu sizi şaşırtmasın.)
  • Yağlanmış (26 cm lik cam tepsi kullandım)tepsiye dökülür.
  • Fırında yaklaşık 25 yada 30 dakika pişirilir.
  • Fırından alınan tatlının hamuru beş dakika soğumaya bırakılır.
  • Soğuk şerbet her yerine gezdirilerek ıslatılır.
  • Krema için krem şanti ve süt çırpılıp dolaba konulur.
  • Nişasta,süt ve şeker koyulaşana kadar çırpma teliyle karıştırarak pişirilir.(sakın pişen krema için amanın taş gibi oldu nerede hata yaptım demeyin. Bu krema böyle olup sonra hizaya gelecek.Merak etmeyin;)
  • Krema iyice soğuduktan sonra krem şantiyle buluşturup pürüzsüz olana kadar çırpılır.
  • Soğumuş olan tatlının kekinin üzerine dökülür.
  • Arzuya göre hindistan cevizi serpilebilir.
  • Buzdolabında 2-3 gün aynı tazelikte kalabiliyor. (tabi hemen bitirmezseniz)
  • Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder