1 Ekim 2013 Salı

Bonibonlu Kurabiye

     Bu dönem de güzel tariflerim olacak demiştim.Bunlardan bir tanesi de bugünkü tatlı mı tatlı şirin mi şirin rengarenk kurabiyeciklerim...Şöyle genç kızlığa yaklaşan yaşlarda kızlarınız veya oğlunuzda olabilir varsa.Onlarla evde ortak bir şeyler mi yapmak istiyorsunuz? Deneyin eminim çok memnun kalacaklardır...Veya çocukların özel günleri için harika bir tarif.Ben bugün arkadaşın evine giderken hediye olarak yapıp götürdüm.Tadı beğenilip onaylanınca hemen sizinle de paylaşayım dedim...




MALZEMELER


  1. 200 gr tereyağı (kokmayan iyi kalite ;)
  2. 300 gr mısır nişastası (200 ml lik küçük tipli su bardağıyla 3 su bardağı)
  3. 1 buçuk su bardağı un
  4. 1 su bardağı pudra şekeri
  5. Yarım paket kabartma tozu
  6. 2 paket vanilya (nişasta kokusunu almamak için)
  7. 1 yumurta
ÜZERİ İÇİN

  1. 4 adet  klasik silindir şeklinde kutusu olan bonibon (yani 4 kutusu 100 gr ediyor)
SÜSLEMEK İÇİN (ARZU EDERSENİZ)

  1. Tahta kebap çubukları
  2. İnce rengarenk kurdeleler
  3. Bardağı sarmak için renkli kağıt
YAPILIŞI

  • Tereyağını buzdolabından çıkarıp dışarıda on dakika kadar bekletilir.(dikkat edin çok yumuşamasın yası sert olmalı)
  • Hamur yoğuracak kabın içine bıçakla tereyağı doğranır.
  • Nişasta,kabartmatozu,vanilya ve pudra şekeri birlikte elekten elenerek yağın üzerine konulur.(püf noktası kıvamının iyi olması için)
  • Üzerine 1 yumurta kırılır.
  • Ayrı bir tabağa un elenir.
  • Unu ayırdıktan sonra diğer malzemeler elde yoğrulur.
  • Ayrılan un yavaş yavaş eklenerek yoğrulur.
  • Ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edilir.
  • Kabın ağzına streç kapatarak on dakika buzdolabında dinlendirilir.
  • Merdane yardımıyla hamur ince bir şekilde açılır.(yaklaşık yarım cm)
  • Çiçek şeklinde kalıplardan kesilir.
  • Bıçak yardımıyla yavaşça alınarak yağlı kağıt seri tepsiye dizilir.
  • Ortalarına birer tane bonibon konulup parmakla hafif basılır.(çok basılırsa kurabiye çatlar)
  • Önceden ısınmış 170 derecelik fırında 12 dakika pişirilir.(beyazken alınmalı hamur çok çabuk yanıyor)



  • Kurabiyeler on dakika kadar bekletilerek soğutulur.
  • Bu arada tahta çubuklara kurdeleler sarılarak fiyonk yapılır.
  • Çubukların uçları değişik uzunluklarda kısaltılır ki bardakta hepsi aynı boyda durmasın.



  • Çubukları yavaşça kurabiyeleri tutacak kadar batırılır.
  • Bir tepside tam soğuyana kadar bekletilir.
  • Renkli sisleme kağıtları dilimli bir şekilde kesilerek bardağın kenarına sarılır.
  • İnce kurdele yardımıyla bağlanarak kurabiye çubukları yerleştirilir.
  • Yada çubuk istemiyorsanız doğrudan tabağa koyarak servis yapabilirsiniz.
  • Afiyet olsun...
  • Benim de ellerime sağlık ;)))

16 yorum:

  1. Cok guzel gorunuyorlar :)

    YanıtlaSil
  2. HÜLYACIM ÇOCUKLAR BU KURABİYEYE BAYILACAK..ELLERİNE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız çocuklar olsa ... ;) Teşekkürler Nursen...Sevgiler...

      Sil
  3. Tadi hala damagimda tekrar ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmiş olmanıza sevindim afiyetler olsun.Yorum için çok teşekkür ederim Tuğbacım.Sevgiler...

      Sil
  4. selamlar.bende bugun cocuklara surpriz olarak yapmak istiyorum ama bi endisem var acaba cubuklari takarken kurabiyeler dagilirmi.lutfen acil cevap.selametle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alyküm selam.Kurabiyelerin ısısını iyi ayarlamak lazım.Yani soğuya yakın olmalı ki dağılmasın.Çubuklar çok yavaşca batırılmalı.Dağılmaz inşaallah ;)selamlar..

      Sil
  5. misir yerine patates nisastasi kullanilabilirmi.cok begendim umarim bende sizin kadar guzel yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patates nişastası en yumuşak nişasta olduğu için bu kurabiyede iyi sonuç alınamayabilir.O daha çok sosların kıvamını tutturmak için kullanılır.Kurabiye için en ideali mısırdır.Buğday nişastası da nişastaların için de en sert yapıda olanıdır.Belki de benden daha güzelini yaparsınız niye olmasın ? yapınca fotoğrafını çekip gönderirseniz burada paylaşabilirim.Selamlar...

      Sil
  6. selamlar.hem bonibonlu kurabiyenizi hem ugurbocegi kurabiyenizi yaptim bugun. oglumun programi icin inanilmaz guzel oldular.yapmasi cok eglenceliydi.kurabiyelerin tamamini tek tek tule sarip kurdelayla bagladik.harika gorunuyorlar.tarif icin cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
  7. Harikasınız :))) ellerinize sağlık...eğer fotoğrafları varsa burada paylaşabilim. Selamlar.

    YanıtlaSil
  8. elinize sağlık sizin tarifiniz daha detaylı ve çok daha güzel olmuş. :)

    YanıtlaSil
  9. merhaba .. bonibonlar in catlamamasi icin ne yapmamiz gerekiyor ? teskler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Hulya hanim.Bonibonlarin catlamamsi tamamen kalitesine bagli.Kilo ile satilan bonibonlar genelde hep catliyor.Silindir gibi olan bildik bonibonu kullanabilirsiniz.Birde bonibonlari cok fazla batirmayin.Selamlar

      Sil