2 Nisan 2014 Çarşamba

Unlu Börek (el açması börek kılığına girmiş;) ...vee 600.tarifim

     Hani şööyle kolaycık bir börek yapıp konuklarınızı el açmasını anımsatan bir lezzetle şaşırtmak ister misiniz ? Eveet diyorsanız bu böreği kesinlikle deneyin derim.Şöyle çıtır çıtır,içine konulan un sayesinde de el açması tadına benziyor.Veya milföymü diye soran da oluyor.Özellikle içindeki undan dolayı içine konulan yağ miktarı bol olmazsa çok kuru ve lezzetsiz olur.İç harç olarak ben kıymalı patatesli yaptım.Siz kendi damak tadına göre arzu ettiğiniz harcı kullana bilirsiniz.Bana sorarsanız kesinlikle içinde kıyma olmalı ;)Çok yakışıyor...



MALZEMELER


  1. 4 tane yufka 
  2. 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
  3. Yarım su bardağı sıvı yağ
  4. 1 su bardağı un
  5. Yarım su bardağı nişasta (yani 2 yemek kaşığı)
  6. Üzeri için yumurta sarısı
İÇ HARCI İÇİN

  1. 300 gr kıyma
  2. 2 orta boy soğan
  3. 2-3 yemek kaşığı tereyağı yada sıvı yağ
  4. 2 tane küçük patates
  5. Tuz ,karabiber ve kırmızı biber
YAPILIŞI

  • Kıyma tavaya konularak suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Yağ ve ince doğranmış soğan eklenerek kavrulur.(Kısık ateşte)
  • Tuz ve arzu edilen baharat atılarak ocaktan alınır.
  • İçine kabuğu soyulup küp doğranmış patatesler eklenerek karıştırılır.(evet çiğ patates)(eğer patates kullanmak istemiyorsanız kıymanın miktarını artırın)
  • Tereyağı ve sıvı yağ karıştırılır.
  • Un ve nişasta bir tabakta birleştirerek karıştırılır.
  • Yufkanın biri yayılarak üzerine yağ gezdirilir.
  • Fırçayla yayılır.
  • Üzerine elekle un ve nişasta karışımı elenerek her yerine yayılır.
  • Yağlanıp unlanan yufka ikiye katlanarak tekrar yağlanıp unlanır.
  • Kenarları küçükçe katlanarak içine uzunlamasına harcı yayılır.
  • Yavaşça kıvırarak rulo yapılır.
  • Sardıktan sonra iki yada üç parmak eninde kesilir.
  • Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak konulur.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısınmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis yapılır.
  • Çıtır çıtır börekler hazır.
  • Afiyet olsun...

8 yorum:

  1. Bu börek çok güzel oluyor..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Nurşencim.Bir yapan birde yapmayan pişman olur.(çünkü yapınca çok yeme ihtimalini göz önüne alırsak :) selamlar...

    YanıtlaSil
  3. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım ellerine sağlık...sevgılerımı bırakıyorum...

    YanıtlaSil
  4. Ben de yapıyorum. Gerçekten çooook güzel oluyor :)))) Çakma börek ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çakma makma :) sonuç süper değil mi?teşekkürler...

      Sil
  5. Efenim merhabalar sayfanıza sofra kremi ararken karşılaştım ve tariflerinizi incelemeye koyuldum.bu böreği merak ettim.sormak istediğim burdaki ve diğer tariflerde kullandığınız bardak 200 ml'lik bir bardakmi acaba...Elif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif merhaba.Hoşgeldiniz mutfağıma...evet bu ve diğer tariflerimde kullandığım su bardağı 200 ml lik bardak.Kolay gelsin selamlar...

      Sil