6 Kasım 2014 Perşembe

Krem Karamel

       Aylar sonra sizlerle beraber olduğum için çok mutluyum sevgili takipçilerim.Üst üste gelen işler,yaz tatili,derken sağlık problemleri bir sürü şeyler...İnanın ben burada olmayı çok özledim.Ya siz ? Tarifleri özlediyseniz fazla uzatmadan kolay,hafif,bir o kadar da lezzetli bir sütlü tatlıyla dönemi açmaya ne dersiniz?İçinde yağ yok,un yok, hani şeker de olmasa layt bile denebilir ; ) Çok kolay olsa da hafif nazlı tarafları da yok değil yani...Ama merak etmeyin hepsini yazacağım.Ben sırf krem karamel yapabilmek için profesyonel krem karamel kalıpları aldım.Siz bunları nereden alırım derseniz porselen muffin kalıpları veya cam kaplarda kullanabilirsiniz.Yada ben olsam hiç bir kalıbım yoksa dökerim fırın kabına dilim dilim ikram ederim ama yine de yaparım.Şimdi geçelim tatlımıza...



MALZEMELER (12 kalıp için)


  1. 1 litre süt
  2. 6 yumurta (oda sıcaklığında olması çok önemli)
  3. 2 paket vanilya
  4. 1 su bardağı şeker
KARAMEL İÇİN

  1. 7 yemek kaşığı dolusu şeker
  2. 7 yemek kaşığı su
YAPILIŞI

  • Şeker ve su küçük bir tencereye konularak harlı ateşteki ocağa alınır.
  • Hiç kaşık sürmeden ara sıra tencereyi sallayarak karamel rengini alana kadar kaynatılır.
  • Bu aşama çok önemlidir.Ocaktan aldıktan sonrada hafif kararma devam edeceğini hesap ederek alınmalı.
  • Çok az tutulursa da karamel tadı çıkmaz.
  • Karamel sıcakken kalıplara bekletmeden paylaştırılır.(yemek kaşığıyla)
  • Yumurtalar ve şeker geniş çukur bir kapta bir tutam tuz atılarak mikserle köpürtülür.(tuzu çok az kullanın)
  • İçine süt ve vanilya eklenerek 3-4 dakika daha çırpılır.
  • Kabın üzeri köpükle üç katına çıkarsa şaşırmayın.
  • Sonra delikli bir kepçe yardımıyla üzerindeki köpükler alınır.
  • Bu köpükler atılır çünkü bize alt tarafı lazım.Köpük kıvamını bozacaktır.
  • Kepçe yardımıyla kalıplar ağzına kadar doldurulur.

  • Fırın tepsisinin yarısına kadar sıcak su konularak kalıplar suyun içine konulur.
  • Önceden ısınmış 180 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından alınan tatlılar oda sıcaklığına getirilir.
  • Akşamdan buzdolabına konularak bir gece bekletilir.
  • Servis yapmadan hemen önce dolaptan alınarak bıçak yardımıyla kenarları oynatılır.
  • Tabağa ters yüz ettikten sonra servis yapılır.
  • Siz resimlerde gördüğünüz bir porsiyonun bir kişiye yeteceğini sanıyorsanız üzgünüm ama yanılıyorsunuz ;)
  • Afiyet olsun...
Not,içindeki yumurta miktarı sizi yanıltmasın.Tatlıda asla yumurta kokusu olmuyor.

4 yorum:

  1. Hoşgeldiniz Hülya hanım yine çok güzel bir tarifle gelmişsiniz,ellerinize sağlık.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoșbulduum Mehtap hanımcım.Çok teșekkürler ...sevgiler...

      Sil
  2. ELLERİNİZE SAĞLIK İŞTAH ACICI GÖRÜNTÜ MÜKEMMEL...BENDE ÖDÜLÜNÜZ VAR SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim.Ödül ? Anlamadim.Yine de tesekkurler :) sevgiler...

      Sil