25 Ocak 2012 Çarşamba

Greçka ( karabuğday ) Salatası

   Greçka üçgen topak ve koyu renkli bulgura benzer bir tahıldır . Zannedersem Türkiye'de adı karabuğday olarak geçiyor . İngilizce adı buckwheat .Kökeni Ukrayna , Rusya ve  Asya olduğu bilinsede zamanla  Avrupa ve  birçok yerde de tanınıp yaygınlaşmıştır .Faydalarını saymakla bitmez bu ürünün, bir çok yemeği yapılmaktadır . Greçka yağ içermeyen protein deposu ve aynı zamanda karaciğerin çalışmasını da kolaylaştırır .Açlık duygusunu çok güzel bastırdığı için diyet yemeği için de uygundur.  Bizim yaşadığımız yerde , Azerbaycan'da  da pilavı ve değişik şekilleriyle kullanılmaktadır. Benim bugün paylaştığım tarif ise kendimce hazırladığım ve zevkle yediğim bir diyet salatamdır.



MALZEMELER


  1. 1 su bardağı greçka
  2. 3-4 yaprak marul yada kıvırcık
  3. 1 havuç
  4. 1 tabak kırmızı salata lahanası ( ince kıyılmış )
  5. 1 limon
  6. 1 domates
  7. 5-6 tane kornişon salatalık turşusu
  8. Taze soğan , maydanoz veya arzu edilen yeşilliklerden
  9. 1-2 tane yeşil dolma biber
  10. Zeytinyağı , tuz 

YAPILIŞI

  • Greçka ayıklanarak üzerine kaynar su dökülüp kabarana kadar haşlanır. ( aşırı su konulmaz az suyla suyunu çekene kadar olsa daha iyi olur ) 
  • Suyu kaldıysa süzülür ve soğutulur.
  • Salata lahanası kıyılarak üzerine limon suyu ve tuz ekilip ovularak karıştırılır.
  • Biber büyük halkalar halinde doğranır.
  • Yeşillikler kıyılır.
  • Havuç rendelenir.
  • Turşu halka halka doğranır.
  • Bütün malzeme karıştırılır.
  • Zeytinyağı ve tuz limon eklenerek lezzeti ayarlanır.
  • Bekletmeden servis yapılır.
  • İster diyet yemeği olarak isterseniz benim yaptığım gibi misafirlerinize beş çayı yanına sağlıklı bir salata olarak servis yapabilirsiniz.
  • Afiyet olsun

10 yorum:

  1. Hülya ablacım ben Hüma sizinle yeni tanıştık.Greçka nasıl pişiriliyor nasıl yeniliyor bende merak ediyordum.Faydalı bir yazı olmuş.ellerinize sağlık.Bloğunuzu,tariflerinizi çok beğendim.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Hümacım .Daha burada paylaşmadığım o kadar çok faydası olan bir yiyeceği epeydir yapmak istesemde ancak nasip oldu.Başka şekilde hazırlamayı öğrendiğim an onları da paylaşacağım inşaallah.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Bu salatayı sizde yemiştim bayılmıştım daha denemek şimdi kısmet oldu ve süper oldu.Teşkkürler

    YanıtlaSil
  4. Afiyet olsun canım beğenmenize sevindim.

    YanıtlaSil
  5. Pisermek cok kolay,ve cabuk oluyor.ayrica cocuklar icin coook faydali

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen...Hem de bu şekliyle karabuğdayın o tuhaf kokusu da kayboluyor.Hemde nasıl faydalı hem çocuklar hemde hanımlar için...

      Sil
  6. Bu tarif grecka dıyetınde de kullanılabılır mı acaba faydası olur mu

    YanıtlaSil
  7. Özel olarak greçka diyeti tarifiniz yoksa zeytinyağını kontrollü bir şekilde ekleyerek diyet bir öğün olabilir.Bazen haşlayarak yağsız yoğurt ve yeşillikle de gayet güzel bir diyet yemeği hazırlıyorum.Selamlar.

    YanıtlaSil
  8. Karabuğdayı suda pişirince üzerinde beyaz bir tortu oluştu,normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok fazla olmadan hafif bir kopuk olusabiliyor. Ben bazen da 2-3 saat onceden kaynar suya islatarak da kullandigim oluyor. Selamlar

      Sil