14 Kasım 2012 Çarşamba

Paskalya Çöreği

   Sofia'da yaşadığımız günlerde Paskalya bayramını nasıl yaşandığını daha yakından görme imkanımız olmuştu.En önemli bayramlardan biriydi Paskalya...Çörekler bizim yaptıklarımızdan biraz daha farklı yoğun tatlıydı.Bir de bu çöreğin yapma usulü vardı...Bir evde kaç kişi yaşıyorsa çöreğin topları o sayıda oluyor.(bizdeki çiçek ekmekte ki gibi toplar)Birde fazlalıktan top ekleniyordu...Yani anne,baba,iki çocuğu olan ailenin paskalya çöreği 5 toplu bir çörek yapmak zorundaydı.O gün her evde bu çöreklerden pişer fazla olan o top çörek de dışarılarda duvarların üzerine konulurdu.Ne için mi? Kurda kuşa yem olsun diye ...Bir tür hayır ve bereket gibi düşünülürdü...Yani bu onların inancına göre olanı ,bize göresi mis gibi bir çörek işte..Neyse biz geçelim paskalya çöreğinin yapımına...

MALZEMELER



  1. 50 gr tereyağı
  2. 1 su bardağı pudra şekeri
  3. 1 çay bardağı süt
  4. Yarım çay bardağı su
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. 2 yumurta ( birinin sarısı üzerine)
  7. 3 tatlı kaşığı maya
  8. 1 çay kaşığı mahlep
  9. 4 su bardağı un ( gerekirse eklenebilir)
  10. 1 çay bardağı fındık kırığı
YAPILIŞI

  • Maya ılık suya ıslanarak beş dakika bekletilir.
  • Yumurtalar ayrı bir yerde çırpılır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve diğer malzemeler eklenerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde edilir.( fındık eklenmez)
  • Mayalanınca ele yapışması azalacaktır. 
  • Hamurun üzeri kapatılarak bir saat kadar mayalanır.( ben  ekmek robotunda yapıyorum)
  • Mayalanan hamur 9 bezeye ayrılarak yuvarlanır.
  • Her bir bezeyi çok örselemeden çubuklar haline getirilir.
  • Üç çubuğu birleştirerek saç örgüsü haline getirilir.
  • Fazla sıkmadan saç örgüleri tamamlanır.
  • Fırın tepsisine konulur.
  • Üzerine hafif bir bez kapatarak yaklaşık bir saat tepsi mayası için bekletilir.

  • Üzerine yumurta sarısı ve fındık kırığı serpilir.

  • Önceden ısınmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.( ben narın ötesi kızaranı sevdiğim için;) )
  • Fırından çıkan çörekler temiz bir bezle kapatılarak soğuması beklenir.
  • Afiyet olsunn...

10 yorum:

  1. oooo harika görünüyor...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. çok severim,ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Reyhancım...Sevgilerimle...

      Sil
  3. Bayılırım, elinize sağlık.Ama hikayesini okumak daha da hoş geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ihlamurcum...Sevgiler...

      Sil
  4. Hulya hanim eline saglik olsun corekler harika olmus..
    Az yemedik ruslarin paskalyasindan kucukken koyde..
    Guzel oluyor sabah kahvaltisinda super recelle,
    Afiyet olsun canim..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Samire...Evet çörekler pek güzel olur kahvaltıda evdekilerde afiyetle yemişlerdi ;)))Selamlar...

      Sil
  5. Hülyacım merhabalar,
    Siteye bayıldım. Yazılar, tarifler, fotoğraflar harika.
    Mayalı hamurişlerini çok severim, beni 12'den vurdun.
    Ellerine sağlık, süperrr olmuşşşşş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım,çok teşekkürler beğenmene sevindim.Bende şöööyle bir size gidip geldim.Sizde Adana dan mışsınız.Memnun oldum...Selamlar...

      Sil