5 Ocak 2013 Cumartesi

Şuba Salata

      Şuba Rus mutfağına ait en önemli meze-salatalardan biridir.Kelime olarak kat kat kürk manasına gelmektedir.Yapılışını da izleyince anlayacaksınız neden kat kat yada kürk adını aldığını.Yapımı meşekkatli olsa da kesinlikle sofranızın şaheseri olma şerefine nail olacaktır.Yine her zaman olduğu gibi yabancı bir tarifi uygulamadan önce en güzeli en doğrusu orjinali nasılsa öyle yapabileyim diye sorup soruşturup işi bilenlerden öğrenmeden paylaşmak istemiyorum.Azerbaycan mutfağında da ilk sıralarda belki mimoza salatayla yarışan bir salatadır.Özellikle düğün yemeklerindeki en gözde salatadır...Sanırım bu kadarı yeter hemen tarife geçelim...



MALZEMELER (yaklaşık 12-14 kişilik)



  1. 250-300 gr kadar mayonez ( ben hafifletsin diye 1 yemek kaşığı süzme yoğurt ekledim)
  2. 5 orta boy patates
  3. 4 orta boy havuç
  4. 4 orta boy pancar ( kırmızı,turşu olandan)
  5. 2 yumurta
  6. 1 demet maydanoz
  7. 1 demet dereotu
  8. 1 su bardağı hafif iri kıyılmış ceviz
  9. 1 su bardağı küçük doğranmış kornişon turşu
  10. Tuz,kara biber
  11. Üzerini süslemek için nar taneleri
YAPILIŞI

  • Patates,havuç,pancar ve yumurta haşlanır.( en güzeli ayrı ayrı ama çok dağılası olmadan haşlamak)
  • Eğer patates çok fazla haşlanırsa güzel olmaz.
  • Malzemeler tek tek orta boy yada küçük rendeden rendelenir.
  • Bütün malzemeler tabaklara konup hazır bekletilir.
  • Salata servis yapılacak olan tabağa kelepçeli kalıp konulur.( burada genelde kalıp kullanmadan yapılsa da ben kalıp kullanmayı tercih ettim.)
  • Kalıbın yan kısımlarına streç yayılır ki bir gece bekleyeceği için kalıbın metaline temas etmesin.
  • En alt taban olarak patates kullanılacak ( servis yaparken kolay olsun diye)
  • Patatesi ikiye ayırarak yarısını tabanına yayarak düzeltilir.
  • Üzerine yumurta rendesinin yarısı serpilir.
  • Tuzlukla tuz ve kara biber serpilir.
  • 1-2 kaşık mayonez kaşıkla sürülür.
  • Kıyılmış yeşilliklerden serpilir.(dereotu ve maydanoz)
  • Havuç rendesinin yarısı yayılır.
  • Tuz ve karabiber serpilir.
  • Tekrar mayonezden ince bir kat sürülür.
  • Pancarı 3e bölerek bir bölümü yayılır.
  • İnce bir kat mayonez sürülür.
  • Tuz ve kara biber serpilir.
  • Yeşillik serpilir.
  • Kornişon turşunun yarısı serpilir.
  • Bol ceviz yayılır.
  • Yine patatesten başlayarak aynı işlem tekrar edilir.
  • En üst bölümü kalan pancarla kapatılır.
  • Karabiber ve tuz serpilir.
  • Ceviz yeşillik ve narla süslenir.
  • Kalıbın üst kısmını streçle kapatıp dolapta bir gece bekletilirse tadı ve kıvamı daha güzel olacaktır.
  • Arzuya göre silikon kek kalıbına işlemi tersten başlayarak yapıp ters çevrilebilir.( ama kafa karışıklığı olmasın ;)
  • Üzerinin süslemesi nar,ceviz ve dereotuyla hayal gücünüz yeter.Ben bu şekil süslemiş olsam de tercih sizin...
  • Afiyet olsun...
Not, malzemeleri dizerken bir defada daha kalın katlar yapsam olurmu diye işin uzmanlarına sorsam da en doğru olanı bütün malzemelerin iki seansta dizilmesini tavsiye ettiler. ;)))

Yine bir not,eğer smetan yada benzeri ( hama, süzme yoğurt gibi) şeyler kullanılmazsa buzdolabında üzeri kapalı bir şekilde 5-6 gün saklanabiliyor.

28 yorum:

  1. Hulya xanim salam. Möhtəşəm görünür, əllərinizə sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Feride.Azerbaycanlı birinden beğeni almak güzel...Çok teşekkür ederim canım...Sevgiler...

      Sil
  2. çok güzel gözüküyor yemede yanında yat :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten adı da kürk yaaa... ;)

      Sil
  3. mmmm hülyam ellerine sağlık pasta olmuş kuzum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hani genelde pastaların yanına bir de salata yapılır ya tamamlasın diye...Şuba saltasının yanına pasta yapılır.Yani ana ikramdır bu bence ;))) Beğenine sevindim çok teşekkür ederim...

      Sil
  4. eline sağlık canım çok şık ve belli ki bir o kadar da leziz bir salata olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ne zamandır kalabalık bir misafir gelse de şu salatayı yapsam diyordum ;)... Çok teşekkürler Reyhan sevgiler...

      Sil
  5. görünüş bir harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler mehtap...Selamlar...

      Sil
  6. Salatanızın görüntüsü insanın iştahını açıyor. İlk fırsatta deneyeceğim. Görünümünün mükemmel olduğu gibi lezzetinin de güzel olduğuna eminim.

    YanıtlaSil
  7. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim sema hanım.İnşaallah yapınca sonucunu da bizimle paylaşırsınız.Bakalım beğenirmisiniz? ;) selamlar...

    YanıtlaSil
  8. Sunum harika eminim tadıda çok güzeldir deneyeceklerim listesine kaydettim,ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun teşekkürler Mehtap hanımcım...Umarım memnun kalırsınız.Selam ve sevgiler...

      Sil
  9. Hülya'cım salatan tablo gibi olmuş ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun ve beğenin için çok teşekkür ederim Derya'cım...Selam ve sevgilerimle...

      Sil
  10. Ellerinize saglig! Ama tuza koyulmus balik bu salatanin özelliyi.Ruslar ona seledka derler.Ilk kat seledka (temizlenmish ve Kücük dogranmish)daha sonra baska katlar geliyor.Yine de güzel olmush.Sayqilarimla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler...Evet,mimoza salatada belirtmiş olsam da sanırım şuba salatasında balık kullanılarak da yapılıdığını belirtmeyi unutmuşum...Azerbaycanda özellikle düğünlerde yapılanı ve benim tattığım daha çok balıksızdı.Uyarınız için teşekkürler,hoşçakalın...selamlar...

      Sil
    2. Aslinda "shuba" kelimesinin turkce manasi "kurk"tur ve salatanin orijinal ismi de "kurk altinda tuzlu balik"tir. Bizimkiler de tuzlu baligi ruslar kadar sevmiyorlar, ona gore de baligi bosh verip sadece kurku yapiyorlar :)

      Sil
    3. Bencede öyle galiba zerine :) eminim orjinal haliyleki balıklı daha güzeldir.Yorumun için teşekkürler...

      Sil
  11. Sevimli Hülya,qaliba tuza koyulmush balik(rus seledkasi)unutulmush.Ilk kat mutlaka balikdan olushmali:)Sayqilarimla...

    YanıtlaSil
  12. hulya hanim acil cevap bir gece onceden yapilabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni gördüm umarım geç kalmamışımdır. Özellikle bir gece önce yapılıp dolapta bekletilmesi lezzetinin birbirine geçerek daha da güzelleşmesi demektir. Kolay gelsin selamlar....

      Sil
  13. hulya hanim bir gece once yapilir mi

    YanıtlaSil
  14. Hülya hanım ben de doğum günümde bu salatadan yapacağım, tarif için teşekkürler çok güzel görünüyor. Emeğinize sağlık. Azerbaycan'dan sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gulnare hanim once dogum gununuzu simdiden kutlarim.Salatayi begenmis oldugunuz icin sevindim.Tesekkurler, kolay gelsin...Bakuden selamlar ;)

      Sil
  15. Tebrik ettiğiniz için teşekkür ederim Hülya hanım inş. 13 nisan bu salatayı masamda görürüm, Şeki'den Bakü' ye selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim kolay gelsin...selamlar...

      Sil