13 Ocak 2016 Çarşamba

Lebkuchen Kek

      Çocukluğumda Almanya'da lebkucheni çok severek yerdik. Lebkuchen bol baharatlı bir çeşit kek kurabiye karışımı bir çörek. Özellikle noel de çok kullanılır. O mis gibi tarçın-zencefil kokusunu galiba zihnime kayıt etmişim ki o koku direk beni çocukluğuma götürür. Avrupa'da yaşayanlar bilir o baharat karışımı satılır. Evde yapılanın içeriği ne olduğunu tam olarak bilmiyordum. Geçenlerde instagramda gezerken pekmezli baharatlı kek adında bir tarife rastlayarak kaydettim ama maalesef ki adını kaydetmediğim için bu muhteşem lezzeti bana bulduran bloga teşekkür edemeyeceğim.(ben adını lebkuchen kek olarak değiştirdim) Önce bir deneme amaçlı yaptım. Ölçü ve bazı malzemelerde ufak tefek değiştirmeyle denedim. Birçok arkadaşa tattırdım. Cevap muhteşem oldu. Bende daha fazla beklemeden bu tadı size de tanıtayım dedim. Öncelikle şunu belirtmek gerekirse bundan önceki bütün kek tariflerini unutarak işi başlayın derim.Çok iddialı olsa da deneyince bana hak vereceksiniz. Fotoğraf çekmek için kek henüz sıcakken kestiğim için dokusu pürüzsüz görünmese de bir sonraki dilim ve ertesi günkü dilimler çok daha muhteşemdi.



MALZEMELER


  1. 250 gr oda ısısında bekleyerek yumuşamış tereyağı yada margarin
  2. 3 adet bütün yumurta
  3. 2 adet yumurta sarısı
  4. 2 su bardağı un
  5. 1 su bardağı esmer şeker (200 ml lik su bardağı)
  6. 1 yemek kaşığı nescafeyle yapılmış yarım su bardağı kahve (şekersiz yalnızca sıcak su ekleyerek)
  7. Yarım su bardağı pekmez
  8. Yarım tatlı kaşığı karbonat
  9. Yarım çay kaşığı yeni bahar
  10. 1 paket kabartma tozu
  11. 2 paket vanilya
  12. 2 tatlı kaşığı toz zencefil
  13. 2 tatlı kaşığı tarçın
  14. 3-4 tane karanfil (havanda ezilmiş)
  15. 2 tane kakule (hil)içinin tohumlarının ezilmiş hali
  16. 1 tutam muskat cevizi( bıçakla kazıyarak)
  17. 1 fiske karabiber
  18. 1 fiske tuz
Üzeri için

  1. 100 gr krema (yarım paket)
  2. 2 yemek kaşığı tereyağı
  3. 80 gr bitter çikolata
YAPILIŞI

  • Fırın 180 derecede ısıtılır.
  • Şeker hariç bütün kuru malzemeler bir kapta karıştırılır.
  • Pekmez ve kahve bir kapta karıştırılır.
  • Tereyağı mikserle krem gibi olana kadar çırpılıp şeker eklenir.
  • Açık beyaz renk alana kadar çırpılır.
  • Teker teker yumurtalar kırılıp çırpılır tekrar kırılıp tekrar çırpılır.
  • Yumurtaların hepsi (sarılarda dahil )bu şekilde bitirilir.
  • Şeker tamamen erimiş olduğunda un ile başlayarak sıra ile biraz unlu karışım biraz kahveli karışımdan konularak mikserle çırpılır.
  • Bu şekilde iki -üç postada bütün malzeme bitirilerek karıştırılır.
  • Yağlanmış kek kalıbına dökülerek sıcak fırına konulur.
  • Yaklaşık 50 dakika kadar pişirip bıçakla bakıldıktan sonra fırından alınıp soğutulur.
  • Şekli şimaline bakarak ee normal bi kek işte demeyiin.Pişerken o evi saran koku var ya seni senden alan cinsten.
  • Eğer üzerine çikolata isterseniz oda sıcaklığındaki tereyağıyla krema benmari usulü ısıtılır.
  • İçine çikolata parçaları atılarak sürekli karıştırıp pürüzsüz bir sos elde edilir.
  • Kekin her tarafına eşit olarak yayılıp sürülür.
  • Çikolata soğuyup donunca servis yapılır.
  • Ertesi güne kekiniz biraz daha güzelleşiyor.Daha ertesi gün nasıl olur ? Onu hiç bir zaman öğrenemeyeceksiniz çünkü kalmayacaktır.
İsterseniz bu kekte kullanılan baharatları hazırlayarak bir kavanozda saklayıp gerektiğinde azar azar kek ve kurabiyelerde kullanılabilinir.
  • Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Tam bir baharatsever olarak kekinize bayıldım mutlaka deneyeceğim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka 😌 pişman olmazsınız.sevgiler

      Sil
  2. Hülya ablamm çok enfes gözüküyor. .defterime kaydediyorum. Mutlaka deneyeceğim. Muhabbetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşaallah denersin çol çocuğa şu kış gününde şifalıdır.teşekkürler selamlar...

      Sil