14 Kasım 2013 Perşembe

Tahinli Çörek

   Yapımı çok da oyalamayan tatlı tuzlu arası mis gibi tahin kokulu bir çörek tarifimi paylaşmak istiyorum...Yine de anlaşılır olması açısından her aşamasını fotoğrafladım...



MALZEMELER


  1. 5 su bardağı un
  2. 2 çay bardağı oda sıcaklığında süt ( küçük tipli çay bardağı)
  3. 1 çay bardağı su
  4. 1 çay bardağı sıvı yağ
  5. 2 yemek kaşığı şeker
  6. 1 tatlı kaşığı tuz
  7. 3 tatlı kaşığı toz maya
İÇ MALZEMESİ

  1. 6 yemek kaşığı tahin ( kavanozun dibinde kalmış taş gibi olmasın ;) eğer öyleyse 1-2 kaşık sıvı yağ ekleyerek el blenderiyle çırparak ekleyin .
  2. 2 yemek kaşığı tereyağı
  3. 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  4. 1 yemek tabağı dolusu elde doğranmış iri ceviz
  5. 5-6 yemek kaşığı şeker
Üzeri için

  1. 1 yumurta sarısı
  2. 1 yemek kaşığı sıvı yada erimiş tereyağı
YAPILIŞI

  • Şeker,su ve maya karıştırılıp beş dakika bekletilir.(eğer ekmek robotunda yoğurulacaksa hepsi birlikte konulup yoğurma ayarında mayalandırılır)
  • Un hariç diğer malzemeler eklenerek en son unu kontrollü bir şekilde yavaşça ekleyerek yoğrulur.
  • Kulak memesi kıvamı ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • Üzeri kapatılarak 45-50 dakika bekletilir.
  • Tereyağı eritilip içine tahin ve sıvı yağ eklenerek karıştırılır.(yağın cinsi sizin zevkinize kalmıştır hepsi sıvı yada tereyağı olabilir)
  • Hamur alınıp hafif basarak tekrar bir havası alınır.
  • İki parçaya bölünür.
  • Birini merdaneyle açıldığı kadar açılır.(tepsiyi çevreleyecek kadar uzunlukta.Benim tepsim 30 cm lik tart tepsisi)
  • İçine tahinli yağın yarısı bolca sürülür.
  • Üzerine 1-2 yemek kaşığı şeker serpiştirilir.(tatlı olmasını sevmeyen atmayabilir)
  • Üzerine ceviz serpiştirilir.
  • Hamur yuvarlanarak sarılır.
  • Yağlanmış tepsiye yuvarlatarak konulur.(iki ucu üst üste birleştirilir)
  • Eğer yetişmiyorsa hafif çekerek konulur.
  • Bıçakla verev kesilir. ( ben tepsiyi çizmeme adına önce bıçakla hafif kestikten sonra tahta spatulayla basarak kestim.Bir çörek uğruna tepsiye çöpe atmayalım dimi yani ;)
  • İkinci hamur da açılarak aynı işlem uygulanır.
  • Resimde görüldüğü gibi kesilir.
  • Tepsideki boşluğa kesilen hamurlar aralıklı olarak yerleştirilir.
  • Tepside yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Üzerine yumurta sürüldükten sonra önceden ısınmış 180 derecelik fırında nar gibi olana kadar pişirilir.(ben biraz çok kızartmayı seviyorum ;)
  • Fırından çıkarıp beş dakika bekletilir.
  • Bütün bir şekilde servis tabağına ters yüz ederek servis yapılabilir.
  • Afiyet olsun...

6 yorum:

  1. slm hülya hnm çörek nefis görünüyor aşamalı fotolarda harika olmuş elinize sağlık bende çokkk severim çörek hülya hnm 3 tatlı kaşığı toz maya yerine 3 tatlı kaşığı instant maya kullansak olurmu birde mutfakta ölçülerde kullandığınız bardak gibi ölçü gereçlerini çekip paylaşırmısınız sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alykm slm Emine.Yorum ve beğeni için teşekkürler.Tarifler aşamalı olunca daha bir anlaşılır oluyor.İnstant maya aynı ölçü kullanilabilir.Yada tek kullanımlık paketlerde ki instant mayadan bir paket kullanılabilir.(kabartma tozu gibi pakette olan )En kısa zamanda ölçüleri de paylaşırım.Selam ve sevgiler...

      Sil
  2. hülya hnm öncelikle çok tşkr ederim cevabınız için sormayı unuttum hülya hnm tepsiniz tart turta kalıbına benziyor gerçi onlar fazla derin olmuyolar sanırım benim bu tarz kalıbım tepsim yok yuvarlak borcamlar dan hangi boy kullanabilirim siz kaç cm lik tepsi kullandınız acaba tşklr sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim...Benim tepsim 30 cm lik tart tepsisi(Yani altı çukur turta tepsisi olmasın) her yuvarlak tepsi olur.Hatta yuvarl a k olmadan bile kare tepsiye yağlı kağıt serilerek ortasına bile yuvarlak şekild e konulabilir.Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  4. Nefis bir görüntü ellerinize sağlık.Fotoğraflı anlatımla daha anlaşılır olmuş.Güzel bloğunuzu izlemeye alıyorum.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim papatyanın güncesi...sevgilerimle...

      Sil