22 Şubat 2015 Pazar

Böğürtlen Soslu Tek Porsiyonluk Pasta

      Zavallı pastam günlerdir paylaşılmayı bekliyor ;) Kısmet bu güneymiş...Aslında bu pasta benimde doğum günümle aynı gün olan blogumun dördüncü yılına denk gelen 10 şubatta yapılmıştı...Zaman ne çabuk geçiyor.Dört yıl olmuş lezzetlerimi sizinle paylaşalı.Umarım paylaşımlardan memnun oluyorsunuzdur.Elimden geldiğince deneyerek beğendiğim,püf noktalarıyla bütün tarifleri paylaşmaya devam edeceğim...Şimdi gelelim bu pastaya.Kesinlikle çok hafif,lezzetli ve sunumu çok kolay bir pasta.Zaten özellikle tek tek yapmamın sebebi de sunumu kolay olması içindi.Arzuya göre aynı ölçüyle kelepçeli kalıba tek büyük bir pasta da yapılabilir.Üzerine kıvamı çok güzel hazır meyve sosu kullandım.(Bazarstordan aldım)Eğer siz isterseniz taze veya dondurulmuş meyveyi, nişasta,şeker ve suyla pişirerek aynı sosu elde edebilirsiniz.Hemen yapımına geçelim...






MALZEMELER (kullanılan kalıbın büyüklüğüne göre değişebilen 18-20 tane pastacık için)

PANDİSPANYA


  1. 4 yumurta
  2. 1 su bardağı toz şeker (200 ml lik küçük tipli su bardağı)
  3. 1 su bardağı un
  4. 1 kabartma tozu
  5. 1 vanilya
  6. Yarım su bardağı mısır nişastası
KREMASI İÇİN

  1. Yarım litre süt
  2. 3 yemek kaşığı un
  3. 4 yemek kaşığı toz şeker
  4. 1 paket labne (200 gr)
  5. 1 yumurta sarısı
  6. 1 vanilya
  7. 1 yemek kaşığı tereyağı
AYRICA

  1. 1 kase Böğürtlen meyveli sos (koyu kıvamlı)Yada arzu edilen meyveyle

  1. 1 poşet krem şanti (1 küçük çay bardağı soğuk sütle)
  2. 1 su bardağı kabuksuz kavrulmuş fındık

YAPILIŞI


  • Yumurtalar ve şeker bir çimdik tuz atılarak on dakika kadar mikserle çırpılır.
  • Üzerine elenmiş kuru malzemeler eklenerek karışana kadar düşük devirde çırpılır.
  • Fırın önceden 170 derecede ısıtılır.
  • Kare fırın kabına yağlı kaşıt serilir.(ben 26 cm lik kare borcam kullandım)
  • Sıcak fırına konularak yaklaşık 45 dakika pişirilir.
  • Fırından alınan pandispanya soğumaya bırakılır.
  • Süt,şeker,yumurta sarısı ve un tencereye konulup karıştırılarak pişirilir.
  • Koyulaşınca ocaktan alınıp soğutulur.
  • İçine labne,tereyağı ve vanilya eklenerek 4-5 dakika kadar çırpılır.
  • Krem şantiyi köpürterek dolaba soğuması için konulur.(koyu olacak)
  • Fındık iri bir şekilde ya doğranır yada iri rende (makinası)n geçirilir.
  • Tamamen soğumuş olan pandispanya bisküvi kalıbıyla kesilerek çıkarılır.(kalıp yoksa arzuya göre çay bardağı yada su bardağıyla da olabilir)
  • Bisküvi kalıbım yaklaşık 5 cm



  • Kalan parçaların ziyan olamaması kalıp sık yerleştirilir.
  • Çıkarılan yuvarlak parçanın arası kesilir.
  • Koyu kıvamlı soğuk kremadan arasına sürülerek kapatılır.kaşık yardımıyla ince bir şekilde etrafına da sürülür ki fındık yapışsın.
  • Tepsiye yayılmış fındık kırığının içinde yan yatırarak teker gibi sürüp bolca fındığa bulanır.

  • Tepsiye dizilir.
  • Krem sıkacağıyla kenarına soğuk krem şantiden sıkılıp bariyer yapılır.(üzerinde sosun durabilmesi için)
  • Soğuk soslardan birer yemek kaşığı konulur.(etrafına bulaştırmadan)
  • Pasta servis kabının üzerini bir kapak yada fanusla kapatarak bir gece bekletip servis yapılır.
  • Afiyet olsun...
  • Bu güzel el emeği olan pastayı aynı gün bana yapıp getirme nezaketinde bulunan sevgili arkadaşım İlknur'a tekrar teşekkür ederim.
  • Ayrıca sevimli çiçekli tabak için fadime ablacığıma teşekkür ederim.

4 yorum: