31 Ekim 2015 Cumartesi

Soğanlı Yumurta (Osmanlı Usulü Soğanlı)

      Eskiden Osmanlıda saraya aşçı alınacağı zaman aşçıyı denemek için ilk yaptırılacak iş soğan kavurtmak olurmuş. Soğan kavurma öyle zannedildiği gibi kolay bir şey değilmiş. Soğanı incecik doğrayıp yağını verdikten sonra en az iki-üç saat hem yakmıyorsun hemde soğanın içindeki gizli kalmış karamel tadını ortaya çıkarıyorsun. Eğer aşçı soğanı yakmadan sabır gösterip saatler süren bu aşamayı başarıyla geçerse saraya aşçı olabiliyormuş. Bu günkü tarifimizde işte tam o soğanla yapılan harika bir kahvaltılık. Kesinlikle bir buçuk iki saatinizi (yine insaflı davranıyorum) verirseniz o harika tadı yakalayabilirsiniz.İlk lokmasında damakta bir ımmm dedirtecek cinsten bir tat.Özellikle pazar kahvaltılarına çok yakışıyor.( Hatta ben soğan kavurma kısmının uzun sürdüğü için akşamdan kavurup hazırlıyorum.Sabah yumurtayla buluşturma kalıyor. )Daha fazla merakta koymadan hemen tarife geçelim.



MALZEMELER


  1. 3-4 tane orta boy kuru soğan (Pişince azalıyor)
  2. 5 katı haşlanmış yumurta
  3. 2-3 er dal dereotu,maydanoz,taze nane (yeşilliklerin tercihi ve miktarı size kalmış)
  4. 100 gr tereyağı (isterseniz birazını azaltarak sıvı yağ ekleyebilirsiniz)
  5. Tuz (arzu ederseniz karabiber ve kırmızı biber)
YAPILIŞI

  • Soğan ince yemeklik doğranır.
  • Yayvan bir tavaya alıp üzerine yağı konulur.
  • Kavrulmaya başlayana kadar harlı ateşte sonra mum gibi kısık bir ateşe getirerek sık sık karıştırarak iki saat süreyle kavrulur.
  • Tavadaki soğanın yanmamasına ve her yerinin aynı kavrulmasına dikkat edilir.
  • Bu tarifin püf noktası soğanın kavurulmasıdır.Çok dikkatli olunmalı.
  • Haşlanmış yumurtalar doğranır.
  • Üzerine pespembeden daha ileri kahvenin orta tonunda olan soğanlar eklenir.
  • Yeşilliği eklenerek karıştırılıp sıcak servis yapılır.
  • Eğer hemen servis yapılamayacaksa soğanlar eklenmeden bekletilebilir.(yani servisten hemen önce soğan sıcacık yapılıp yumurtanın üzerine dökülür.)
  • Afiyet olsun...Muhabbetle dolu güzel kahvaltılarınız olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder