25 Ekim 2015 Pazar

Nişastalı Kek


     Merhabalaar...Bu pamucuk yumucuk kekim haftalardır size sunulmayı bekliyor. Yapımı ve malzemeleri oldukça kolay dokusu muhteşem bir kek. Elinle basınca tam bir sünger gibi yukarı kalkıyor. Eğer merak ettiyseniz fazla bekletmeden tarife geçiyorum.




MALZEMELER (büyük bir kalıp için)


  1. 4 yumurta
  2. 1 buçuk su bardağı toz şeker (200 ml lik küçük tipli su bardağı)
  3. 1 su bardağı mısır nişastası
  4. 1 su bardağı un 
  5. 1 su bardağı sıvı yağ
  6. Yarım su bardağı süt
  7. 1 portakal kabuğu rendesi (yoksa limon kabuğu da olabilir)
  8. 1 paket kabartma tozu
  9. 1 vanilya
  10. Üzeri için 1 paket sütlü yada bitter çikolata (80 gr)
YAPILIŞI

  • Yumurtalar tek tek sarıları ve beyazları ayrılarak ayrı ayrı cam çukur kaplara konulur.(bir damla da olsa asla sarısı beyaza karıştırılmaz.
  • Beyazın üzerine bir çimdik tuz atarak köpük olana kadar çırpılır.(kap ters çevrilince beyaz yere dökülmeyecek kıvamda)
  • Köpük yumurta beyazı bir kenara konularak kekin son aşamasına kadar bekletilir.
  • Sarıların üzerine şeker konularak çırpılır.
  • Beş dakika çırptıktan sonra süt eklenerek sarı rengi açılana kadar uzun süre çırpılır.
  • Vanilya, meyve kabuğu ve sıvı yağ eklenerek çırpılır.
  • Nişasta, un ve kabartma tozu elenerek hamura eklenir.
  • En düşük devirde karışana kadar çok az çırpılır.
  • Mikseri bir kenara koyup yumurtanın akını hamura yavaşça ekleyerek spatulayla karıştırılır.(sünger kıvamını bozmamak için bu aşama çok yavaş yapılır.
  • Yağlanmış herhangi bir kalıba yavaşça dökülür.(benim resimde gördüğünüz baton kalıbın dışında hamur arttığı için 4 tane de muffin kalıbına koydum)
  • Önceden ısınmış 160 derecelik fırında kabarıp içi pişene kadar yaklaşık 35-40 dakika (30 dakikadan sonra kürdan batırarak bakılır) pişirilir.
  • Soğuyup kalıptan çıktıktan sonra çikolata benmari usulü eritildikten sonra üzerine gezdirilir.



  • Afiyet olsun.



2 yorum:

  1. Hayırlı haftalar, nişastalı kekiniz çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Begeni ve yorumunuz icin cok tesekkurler Sefa bey.

    YanıtlaSil