21 Şubat 2012 Salı

Frenk Üzümlü Tart

    Geçenlerde de bahsettiğim gibi fotoğraf makinemde epey bir tarif birikti. Zaman buldukça yayınlayacağım inşaallah. Bunlardan biride frenk üzümlü ( black currants ) tart ama eğer bu meyveli yapmak istemezseniz arzu ettiğiniz başka bir meyve de kullanılabilir.



MALZEMELER ( HAMUR İÇİN )


  1. 100 gr tereyağı
  2. Yarım su bardağı pudra şekeri
  3. 1 vanilya
  4. 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
  5. 1 tatlı kaşığı kabartmatozu
  6. Alabildiği kadar un
ÜZERİ İÇİN

  1. 200 gr kadar kondurulmuş meyve ( marketlerde dondurucularda bulunur )
  2. 1 tart jöle ( marketlerde kabartmatozu gibi küçük paketlerde satılır )
  3. 1 çay bardağı alınan meyveye uygun meyve suyu
MUHALLEBİSİ İÇİN

  1. Yarım litre süt
  2. Yarım su bardağı şeker
  3. Yarım su bardağı un
  4. 1 vanilya
  5. 75 gr kadar tereyağı
YAPLIŞI

  • Tereyağını buzdolabından çıkararak ince ince doğranır.
  • Hamur malzemelerini karıştırarak ele yapışmayan çokta yumuşak olmayan bir hamur elde edilir. ( yağı yedirmek için uzun süre yoğrulur )
  • Üzerini örterek 10 dakika kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Küçük tart kalıbını yada tepsiyi yağlayarak hamur el ile sıkıca yerleştirilir.
  • Eğer yağlı kağıt kullanılırsa hamur pişince daha güvenli çıkacaktır. 



  • Bıçakla 2-3 yerinden delik açılır ki çok kabarmasın.
  • Önceden ısıtılmış 170-180 derecelik fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir.
  • 2. kat olan muhallebi malzemelerini tencereye koyarak karıştırılır.( yağ hariç )
  • Muhallebi kıvamını bulunca alıp beş-on dakika kadar ılımaya bırakılır.
  • Tereyağını muhallebiye atarak mikserle 2-3 dakika karıştırılır.
  • İyice soğumuş olan muhallebiyi tart hamurunun üzerine yayılır.

  • Buzluktan daha önce çıkarılan dondurulmuş meyve muhallebinin üzerine dizilir.
  • Tart jölesi üzerinde yazan tarife göre pişirilir. ( 1çay bardağı meyve suyunu 1çay bardağıyla suyla yer değiştirerek eklenir )
  • Jöleyi  1-2 dakika karıştırarak soğuduktan sonra ılıkken acele bir şekilde tartın ortasından başlayarak dışa doğru meyvelerin üzerine yayılır.
  • 2-3 saat dinlendikten sonra servis yapılır.



  • Afiyet bal şeker olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder