24 Nisan 2012 Salı

Çıtır Kadayıflı Muhallebi Kup

    Bugün yine yoğun günlerden biriydi...Arkadaşlarla birlikte çay içtik sohbet ettik...Güzel bir konuğumuz geldi...güzel bir gündü...Kadayıflı muhallebi epeydir var aslında ama ben bilmeyenler için tekrardan paylaşayım dedim...Ben muhallebi kısmını kafama göre kıvamını biraz açarak daha bir kremsi yaptım... Damla sakızının da vermiş olduğu gevşemeyle ağızda çok hoş bir tat bırakıyor...Benden demesi yapmakla hiiiç pişmanlık duymazsınız...



MALZEMELER (MUHALLEBİSİ İÇİN) 7-8 tane kup için


  1. 1 litre süt
  2. 1 çay bardağı süt
  3. 5 yemek kaşığı un( dolu ama çok tepeli değil)
  4. 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  5. 1 su bardağı şeker(200 gr lık bardak)
  6. 2 yemek kaşığı krema
  7. 1 poşet krem şanti
  8. 120 gr kadar tereyağı
  9. 2-3 parça damla sakızı
KADAYIF BÖLÜMÜ İÇİN

  1. 200-250 gr kadar taze kadayıf
  2. Yarım su bardağı veya biraz az şeker( damak tadına göre)
  3. 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  4. 1 su bardağı iri çekilmiş fındık( veya ceviz)
  5. Üzerini süslemek için çikolata draje
YAPILIŞI

  • Tencereye  tereyağı, un,nişasta ve şeker konularak yağ eriyene kadar karıştırılır.
  • Damla sakızını döverek ocaktaki karışıma eklenir.
  • Un renk almaya başlarken bir yandan tel ile çırparken bir yandan soğuk süt eklenir.
  • Kaynayıp muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılır.
  • Ocaktan alıp çırpma kabına boşaltarak soğuması beklenir( ara sıra karıştırılır)
  • Muhallebi tam SOĞUDUKTAN sonra krem şanti,krema ve 1 çay bardağı soğuk sütü ekleyerek on dakika kadar mikserle çırpılır.
  • Kıvamı sakız gibi sünüp üzeri göz göz olunca kuplara paylaştırılır.
  • 1-2 saat buzlukta beklemiş olan kadayıfı çıkararak ( bu şekilde kolay yapılıyor)bıçakla küçük doğranır.
  • 2-3 kaşık tereyağıyla birlikte büyük bir tavada karıştırarak kavrulur.
  • Renk almaya başlayınca şeker ve fındığın yarısı eklenerek tam pembe haline gelene kadar kavrulur.( dikkat edin tavanın ısısıyla ocak kapanınca da kavrulma devam eder)
  • Ocağı kapatarak soğutulur.
  • Soğuduktan sonra kapalı bir kapta servise kadar saklanabilir.
  • En az 3-4 saat yada akşamdan beklemiş olan muhallebileri servis yaparken üzerilerine 3-4 kaşık çıtır muhallebi konulur.
  • Fındıktan ortalarına koyarak arzuya göre rulo gofret veya draje çikolata konulurak servis yapılır.
  • Arzuya göre üzerine çikolata veya karamel sosla da servis yapılabilir.( ama eğer zaten bu kadar kalori neyime yetmiyor derseniz bu haliyle de pek ala sunulabilir.)
  • Afiyet olsun...

6 yorum:

  1. harika görünüyor, nasıl canım çekti;)

    YanıtlaSil
  2. bu halini hiç görmemiştim.. sunum harika.. eminim lezzeti de öyledir.. hele de talı bi sohbet eşlik edince daha da güzel olmuştur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sevgi...Evet lezzet zannedersem güzeldi...Sohbette güzeldi...Ziyaretçilerim de güzel ne demeli başka ;) Sevgiler...

      Sil
  3. seviyorum bu tatlıyı ellerine sağlık paylaşımların bol bol olsun sevgiler;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmeyen de yok galiba sütlü tatlıları.Her ne kadar diyet yapmamdan dolayı yiyemesem de yedirmeyi seviyorum napıym...Sevgiler... ;)

      Sil