19 Eylül 2012 Çarşamba

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı

   Bugünler de bulgura takmış gibi olmayım ama bu tarifler epeydir paylaşılmayı bekliyor.Eminim bir çok ev hanımı bulgur pilavını yapıyordur.Benim bu gün ki paylaşımım olan pilavı deneyince asla pişman olmayacaksınız...Tere yağında nar gibi kavrulan soğanın nasıl harikalar oluşturduğunu tadınca anlayacaksınız...



MALZEMELER


  1. 1 su bardağı yeşil mercimek
  2. 2 su bardağı pilavlık bulgur ( ben esmer bulgur kullandım tercih sizin )
  3. 100 gr kadar tereyağı
  4. 1-2 kaşık sıvı yağ
  5. 2 orta boy kuru soğan
  6. 1 tane et bulyon veya et suyu
  7. 1 tatlı kaşığı kimyon
YAPILIŞI

  • Mercimek ayıklanarak üzerine haşlanabilecek kadar sıcak konulur.
  • Tuz atılarak yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Tencerede eğer yeterli su yoksa (yaklaşık 1 litre civarı su olmalı)sıcak su ve bulyon eklenir.
  • Bulgur tencereye eklenerek karıştırılıp kaynayınca altı kısılır.( kaşık tencerenin içine dikine koyunca duracak kadar suyu olmalı)
  • Kimyon eklenir.
  • Bulgur tamamen suyunu çekince ocak kapatılır.
  • Yeneceği zaman tavaya yağı koyarak incecik kıyılmış soğanlar kavrulur.( yağ miktarı çok gibi görünse de bulgur çok yağ çeker. Hatta daha tereyağı eklenebilir)
  • Soğanlar pembeleşince tenceredeki pilavın üzerine gezdirilerek karıştırılır.
  • 5-10 dakika dinlenince sıcak servis yapılır.
  • Yanında turşu ve ayran tavsiye edilir.
  • Afiyet olsun...


 NOT; Yanında bol soğanlı salatayla emziren annelere süt yaptığı söylenir..

2 yorum: