30 Aralık 2012 Pazar

Kuru Meyveli Kek

     En güzel pazarınız bugün olsun diyerek rengarenk olan kekimizin yapımını sizinle paylaşmak istiyorum...Oldu bitti renkli şeyler beni cezbeder...Pembeler,maviler...çok severim.Beni yakından tanıyanlarda bunu çok iyi bilirler.Bunun bazı dezavantajları da olmuyor değil ama...(Sırf rengi çok güzel bir mor diye balığı aldıktan sonra yiyememiş olsak da bu renk sevdamdan hiç vazgeçmiyorum)...Her markete gittiğimde kuru meyveler satan bölümden geçerken acaba bunları alıp neyde kullansam diye düşünürken aklıma kek geldi...Aldım denedim...Test edildi onaydan geçti...Türkiye de kavanozda kek ve pasta yapımında kullanmak için satılıyordu almıştım( büyük hiper marketlerin birinden)... Oralardan bulamazsanız benim yaptığım gibi genelde İran ürünleri satan yerlerden alabilirsiniz...




MALZEMELER


  1. 3 yumurta
  2. 125 gr tereyağı(erimiş soğumuş)
  3. Yarım su bardağı yoğurt
  4. 1 su bardağı şeker + 1 yemek kaşığı
  5. 2 su bardağı un
  6. 1 kabartma tozu
  7. 1 vanilya
  8. 1 limon kabuğu rendesi
  9. 1 portakal kabuğu rendesi
  10. 1 çay tabağı dolusu kuru muz
  11. 1 çay tabağı mango kurusu
  12. 1 çay tabağı greyfurt kurusu
  13. 1 çay tabağı kiraz kurusu
  14. 7-8 tane kuru kayısı
  15. 2-3 dilim kivi kurusu
  16. 1 çay tabağı sarı kuru üzüm
  17. 2 halka kuru ananas
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN

  1. 1 yemek kaşığı süt
  2. 3 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI


  • Yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır.
  • Bu arada fırın 160 derecede ısıtılır.
  • Soğumuş olan tereyağı,vanilya ve yoğurt eklenir.
  • Un ve kabartma tozu elenerek eklenir.
  • 1-2 dakika karıştırdıktan sonra küçük doğranmış meyve kuruları eklenir.
  • Portakal ve limon kabuğu eklenir.
  • 1-2 dakika karıştırılır.
  • Yaklaşık 20 cm lik ortası delik olmayan kek kalıbını önce kek için erittiğimiz tere yağından fırça yardımıyla yağlanır.Sonra 2-3 dakika bekledikten sonra un elenerek kalıba serpilir.Fazlası kalıp ters çevrilerek dökülür.( bu işlemi yaparak kekin kabuğunun daha iyi kızarması sağlanır)
  • Hamur kalıba dökülerek üzeri düzeltilir.

  • Isınmış fırında yaklaşık 75-80 dakika pişirilir.(içinde meyve kuruları olduğu için uzun sürede pişmezse hamur kalıp çökebilir.)
  • Bıçakla içi piştiğine baktıktan sonra fırından alınır.
  • 5-10 dakika soğuduktan sonra kalıp ters çevrilir.
  • Süt ve pudra şekeri karıştırıldıktan sonra muhallebi kıvamına getirilerek fırça yardımıyla kekin üzerine sürülür.( daha parlak olması için)
  • Soğuduktan sonra servis yapılır.
Afiyet olsun...


Not, ben bu kadar çeşitli meyve kurusu kullansam da arzuya göre azaltıp veya değiştirilebilinir.

12 yorum:

  1. Muhteşem bir görüntü ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim Mehtap hanım...Teşekkürler...

      Sil
  2. Elinize sağlık çok güzel görünüyor. Bende sizi bloğuma beklerim.
    http://jakopapaganbakimi.blogspot.com


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,hoşgeldiniz...selamlar...

      Sil
  3. Merhaba,kekiniz harika görünüyor ellerinize sağlık,
    üzerine sadece süt ve pudra şekerimi sürdünüz?çok farklı görünüyor,mutlu yıllar dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Çizel...Kekimi beğendiğiniz için teşekkür ederim.Evet üzeri yalnızca pudra şekeri ve ıslatacak kadar süt bazen suyla da yapılabilir.O zaman daha şeffaf olacaktır.Eğer kekiniz kakaolu ise o zaman birde kakao eklenir...Selam ve sevgiler...Mutlu yıllar...

      Sil
  4. ellerine sağlık...
    harika görünüyor canım...



    ahudemde yarışıyorum...
    blogumdaki beni oyla butonuyla beni oylarsan sevinirim...
    şimdiden çok teşekkürler...

    mutlu seneler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler şirine...peki görev anlaşılmıştır tamam;))) yeni yılın kutlu olsun...

      Sil
  5. ellerine sağlık canım harika olmuş:)
    mmmmmm mis mis:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim canım...Buyur birlikte olsun... ;)

      Sil
  6. rengarenk çok güzel bir kek olmuş,eline sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Ah o renkler olmazsa olmazım;) selamlar...

      Sil