10 Mart 2013 Pazar

Kadayıf Dolması

      Sabah şerifleriniz hayır olsun,gününüz aydın olsun, nur olsun sevgili hanımlar ve beyler...Bilgisayarımda hazır bekleyen tarifleri bir türlü paylaşamamanın vermiş olduğu suçlulukla vakit bulur bulmaz hemen oturdum...Kadayıf dolması veya sarması güzel yurdumuzun güzel şehri Erzurum'umuzun en çok yapılan tatlısıdır.Yine her zaman da dediğim gibi en güzelini elbette orajinal yerlileri yapsa da acizane yaparak paylaşayım dedim ;) Tatlımız çıtır çıtır ,ağır gibi görünse de eğer yapım aşamalarına dikkat edilirse içine fazla yağ çekmeyerek daha hafif olur.Bool kalorili eğer kalori umurumda değil derseniz yapın bol bol da yiyin;) ...Ama değer bir tatlı...Haydin hanımlar ve beyler mutfağa nefis kadayıf dolması yapımına başlıyoruz...



MALZEMELER


  1. 250 gr taze yumuşak kadayıf
  2. 1 su bardağı kadar elde iri doğranmış ceviz
  3. 5 yumurta
  4. 1 çay bardağı soğuk sulu süt (daha çıtır olmasını sağlar)
  5. Kızartmak için sıvı yağ
ŞERBET

  1. 3 su bardağı şeker
  2. 3 su bardağı su
  3. 1 yemek kaşığı kadar limon suyu(taze)

YAPILIŞI


  • Şeker ve su tencereye konularak kaynatılır.
  • 10-15 dakika kaynadıktan sonra limon eklenip kıvamına bakılır.(Eğer hafif kesik damlalar akıyorsa tamamdır)
  • Bir kenara alarak soğumaya bırakılır.
  • Kadayıf taze olarak alınıp uzun uzun kırmadan ele veya tepsiye serilir.
  • İçine doğanmış ceviz eklenir.



  • Kenarlarını yaprak sarmasında olduğu gibi içe katlayarak hafif sıkıca sarılır.(etrafındaki saçakları içe doğru düzelterek)



  • (Bizim buradaki kadayıflar Türkiye'deki kadar yumuşak olmadığı için biraz zorlanarak yaptım)
  • Bu şekilde kadayıf hamuru bitene kadar sarılarak tamamlanır.
  • Yumurta ve süt çatalla çırpılır.
  • Dolmalar hızlı hızlı çevirerek yumurtaya batırılır.
  • Kızartmak için sıvı yağ derince tencereye bolca dökülür.
  • Yağ iyice kızınca içine dolmalar atılır.
  • Çatalla hemen diğer tarafı çevrilerek nar gibi kızarana kadar kızartılır.
  • Çatalla yağdan süzülerek çıkarılır.
  • SOĞUK şerbetin içine atılır.
  • Hemen diğer tarafını da çevirerek her tarafı şerbet alması sağlanır.
  • 1-2 dakika içinde hemen şerbetten alınıp sıcak veya ılık servis yapılır.
  • Afiyet olsun...sofranız bereketli olsun...

6 yorum:

  1. Erzurum'lu bir arkadaşım çok güzel yapar canımız istediğinde ona söyleriz nefis bir lezzettir sizinde ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten Erzurum'da misafir otururken iki dakikada yapar koyarlar ;) Çok teşekkürler Mehtap hanım...selamlar...

      Sil
  2. Hülyacım nefis olmuş eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. İlk fotografı görünce hazır zannettim ne kadar marifetlisiniz ya. Bravo valla. Ben diyet yapan bir zavallı olarak zaten beceremem de sadece yalanmakla yetindim. :)) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve beğeniniz için çok teşekkür ederim İlhan bey.Maalesef daha da kötüsü yapabildiğin halde yiyememek;)...

      Sil