23 Mart 2013 Cumartesi

Portakal Kabuğu Reçeli

       Turunç ve reçelini bilmem bilirmisiniz? Eğer benim gibi Adana'dan iseniz o müthiş tadı yakından tanırsınız.Maalesef turunç elime geçmeyince ona en yakın tat olarak portakal kabuğundan deneyeyim dedim.Sonuç nasıl mı oldu? Müthiş,bir de reçel kaynarken evin içini dolduran o narenciye kokusu var ya insanın mest ediyor.Nasıl yapıldığını merak ederseniz hemen aşama aşama en ince ayrıntısına kadar paylaşacağım reçel yapımına buyurun...



MALZEMELER


  1. 2 kilo kadar kalın kabuklu iyi cins portakal (kabukları dilimledikten sonra yaklaşık 450-500 gr geliyor)
  2. 1 kg şeker(6 su bardağı)
  3. 1 limon
  4. 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  5. 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  6. 3 su bardağı su
YAPILIŞI

  • Portakallar yıkanır.
  • Rendenin yıldız kısmıyla yoksa ince rendeyle hafifçe rendelenerek dış yüzeyi alınır.(rendelenen kabukları buzdolabı poşetiyle buzluğa atılır.Daha sonra pasta ve keklerde kullanılabilir)
  • Dilim dilim kesilir. (yaklaşık 1 parmak enliliğinde)
  • İçinin beyaz kısımlarının fazlası bıçakla alınır.
  • Uzunca bir dikiş ipliği ve iğne hazırlanır.
  • Kabuklar sıkıca sarılarak iğneyle ipliğe takılır.
  • Bu şekilde kabuklar bitene kadar kıvrılır.
  • İşlem bittikten sonra kabuklar bol suyla iyice yıkanır.
  • Sonra üzerini geçecek kadar su doldurup 24 saat içinde 5-6 defa bol suyla yıkanıp suyunu değiştirerek bekletilir.
  • Tencereye şeker,su,portakal suyu ve limon suyu konularak kaynatılır.
  • Suyun içindeki kabuklar tekrar yıkanarak tencereye eklenir.
  • Kaynayınca delikli kepçeyle köpükler üzerinden alınır.
  • Limon tuzu eklenir.
  • Ocağın altı kısılarak yaklaşık 35 dakika kaynatılır.(ara sıra  köpüklerine bakıp alınır.)
  • Reçelin suyundan kaşıkla alarak yukarıdan hafif dökerek soğutup bakılır.
  • Koyulaşmış ise  reçelin altını  kapatmaya hazırdır.(soğuyunca biraz daha koyulaşır)
  • İki çatal yardımıyla ipler çıkarılır.
  • Sıcaklığı hafif azaldıktan sonra çatalla kavanozlara alınarak soğutulur.
  • Diğer reçellere göre yapımı biraz daha oyalasa da müthiş lezzet hazıır...
  • Afiyetler olsun...Şifa olsun...Evinize huzur dolsun...


NOT,Ben günlük yenilen portakalın kabuklarını buzdolabı poşetinde buzdolabında biriktirdikten sonra yaklaşık 8-9 portakaldan yaptım.Bizim gibi küçük bir aile iseniz israfı önlemeden kolayca yapılabilir.

10 yorum:

  1. ayy hulya hanim aksam bayagi portakal kabugu attim simdi uzuldum bak tarifi gorunce ellerine saglik...ayse menekse.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Ayşe.Olsun üzülme iki günde tekrar biriktirsiniz bence;). selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.Sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim teşekkürler.Selam ve sevgiler...

      Sil
  4. BENDE BUGÜN YARIN YAPAYIM DİYORUM,ELLERİNE SAĞLIK NEFİS GÖRÜNÜYOR..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde zihnimde yapımı epey sürdükten sonra nihayet yapabildim...Çok teşekkürler,selamlar...

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Sağ olasın Ayşe...Selamlarımla...

      Sil
  6. arkadaşım, reçelin harika olmuş, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım...sevgiler...

      Sil