29 Mart 2013 Cuma

Safranlı Piliç Topkapı

        Tek başına bile ana yemek olabilecek şık,harika saraylara layık bir tavuk dolması veya sarmasıdır piliç topkapı.Hemen yapımına geçerek aşama aşama piliçlerimizi hazırlayalım...



MALZEMELER


  1. 10 tane ızgaralık tavuk budu (Kemiği alınıp açılmış.Derili de kullanılabilir)
  2. 1 su bardağı pirinç
  3. 1 tane orta boy soğan
  4. 2-3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  5. 2-3 yemek kaşığı kuş üzümü
  6. 1-2 kaşık tereyağı
  7. 1-2 kaşık sıvı yağ
  8. 7-8 tane safran
  9. 1 tatlı kaşığı yeni bahar
  10. Tuz,kara biber
Üzerinin sosu için

  1. 1 tatlı kaşığı domates salçası
  2. Karabiber,toz kırmızı biber ve tuz
  3. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI

  • Tavuklar eğer mümkünse kasapta açtırılabilir.
  • Mümkün değilse evde açıp etleri hafif dövülerek incecik hale getirilir.
  • Pirinç tuzlu ılık suda bir saat bekletilir.
  • Tencereye tereyağı ve sıvı yağ konularak fıstıklar hafif kavrulur.
  • İnce doğranmış soğan eklenerek kavrulur.
  • Kuş üzümü ayıklanarak üzerine ılık su konulup 10-15 dakika dinlendirilir.
  • İyice yıkanmış pirinç eklenerek hafif karıştırılır.
  • Üzerine suyu süzülmüş kuş üzümü serpilir.
  • Üzerine kaynar BİR bardak sıcak su eklenir.(normalde 1 buçuk bardak eklense de pilavımız hafif diri kalması gerektiği için suyunu az koyuyoruz)
  • Altı kısılarak hafif diri kalacak şekilde suyu çekilene kadar pişirilir.
  • Safranın üzerine 1 yemek kaşığı sıcak su koyup 10 dakika bekletilir.
  • Ocağı kapatınca pilavın üzerine yeni bahar ve safranın suyu süzülerek gezdirilir.(taneler konulmaz)
  • Hafif ılıyana kadar bir kenarda bekletilir.
  • Tavuklar açılarak üzerilerine hafif kara biber ve tuz serpilir.
  • Tavuğun büyüklüğüne göre 1-2 yemek kaşığı iç pilavdan konulur.
  • Tavuğun kenarları içe doğru toplayarak katlanıp sarılır.
  • Eğer gerekiyorsa kürdanla tutturulabilir.(buna çok da gerek olmuyor çünkü tepsiye yan yana koyunca zaten açılmıyor)
  • Yağlanmış fırın kabına yan yana dizilir.
  • Üzerilerine yağ baharat ve salça iyice karıştırıldıktan sonra fırçayla her yerine sürülür.
  • Önceden ısınmış 180-200 derecelik fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.

  • Afiyet olsun...
  • Mutlaka deneyin derim pişman olmayacağınıza söz veriyorum ;)))

10 yorum:

  1. yiyenlere şifa olsun canım.
    padişahlara layık mmmmmmmm:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiin şifa olsun ;) teşekkürler...

      Sil
  2. Nefis olmuş,ellerinize sağlık...Karnımm acıktııı..]]]

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nursen...Tüh şimdi acıktırdım desene;)))

      Sil
  3. misafime ne agir yemek yapayim dedigimizde yapacagimiz sik bir yemek olmus ellerine saglik hulyacim...ayse menekse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ayşe...Tabi senin içli köftelerden sıkılırsan topkapıyı yaparsın ;) Selamlar...

      Sil
  4. İş yerimde böyle yapıyorlar, harika bi tadı var teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman o harika tadı biliyorsunuz... Yorum için teşekkürler İlknur...

      Sil
  5. Yine harika bir lezzet ellerine sağlık iyi hafta sonları sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Hatice sizlere de iyi hafta sonları diliyorum...

      Sil