16 Şubat 2014 Pazar

Pideli Köfte

      İster pideli köfte ister iskender köfte ne derseniz diyin ama evde harika bir yemek hazırlamak istediğiniz zaman denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.Yada pazar günü hep eşiniz mi sizi yemeğe çağıracak.Biraz da siz lokanta tadını eve getirin derim ;) Özellikle pide olarak tırnak pide tavsiye ederim.Bakü'de denemek isteyen arkadaşlarım için lezgi çöreğini tavsiye ederim...Hemen yapımına geçelim isterseniz...



MALZEMELER


  1. 1 tane pide
  2. 1 kase yoğurt
  3. Yeşil sivri biber
  4. Domates
  5. Üzerine dökmek için tereyağı (100 gr kadar kullandım ama siz arzuya göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.Bir sır verecek olursam tadı burada gizli.Mutlaka iyi kalite köy tereyağı olsa sonuç daha güzel olur)
SOS İÇİN

  1. 2-3 kaşık tereyağı yada sıvıyağ
  2. 1 dolu kaşık domates salçası
  3. 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  4. 1 çay bardağı sıcak su
KÖFTE

  1. Yarım kilo orta yağlık kıyma (kuzu kıyma daha lezzetli oluyor)
  2. 1 küçük soğan rendesi
  3. 1 çay kaşığı karbonat
  4. 1 yemek kaşığı galeta unu
  5. 1 çay kaşığı karabiber,kimyon,kırmızı biber ve tuz
  6. 1 dilim bayat ekmek (robotta çekilmiş)
Veya kendinize özel köfte tarifini de uygulayabilirsiniz.

YAPILIŞI

  • Köfte malzemesini karıştırarak iyice yoğrulur.(yaklaşık 10-15 dakika)
  • Ağzını streçle kapatarak dolapta 2-3 saat dinlendirilir.
  • Sos için tavaya yağ ve salça konularak kavrulur.
  • Biber atılarak karıştırıp üzerine sıcak su konularak iki taşım kaynatılır.
  • Kaynayarak pürüzsüz hale gelen sosun altı kapatılır.(eğer çok koyu olduysa su miktarı hafif artırılabilir)
  • Fırın 250 derecede ısıtılır.
  • Fırın tepsisi yağlanarak küçük doğranan pideler tepsiye yayılır.
  • Fırına sürüp on dakika sonra açarak karıştırılır.(dikkat edilir pideler yalnızca ısınacak kıtırlaşmasına engel olunmalı)
  • Eğer pideniz bayatsa tencereye su konularak kaynatılır.Üzerine delikli süzek oturtulur.(suya değmeden)
  • Doğranmış pideleri koyarak pamuk gibi yapılır.(bu aynı zamanda bayat ekmeği en güzel şekilde tazeleme metodudur.Buda benim küçük bir sırrım ;)
  • Bu arada ister mangalda ister fırının ızgara ayarında yada benim yaptığım gibi ızgara tavada içiniz peçeteyle yağlayarak köftelerin iki tarafı pişirilir.(Ağzı açık bir şekilde )
  • Köfteleri aldıktan sonra aynı tavaya biberleri koyarak ızgara yapılır.
  • Servis tabağına sıcak pideler konulup üzerine sıcak sos gezdirilerek pideler sosla ıslatılır.
  • Üzerine sıcak köfteler dizilir.
  • Yanlarına domates dilimleri ve ızgara biberler dizilir.
  • Üzerine arzu edilen miktarda tavada rengi değişene kadar eritilen tere yağından gezdirilir.
  • Tabağın yanına ikişer kaşık yoğurt koyarak bekletmeden sıcak servis yapılır.
  • Afiyet olsun...
NOT,fotoğrafım acele çekildiği için çok güzel olmadı biliyorum:En kısa zamanda yenisiyle değiştirmek umuduyla ;)

4 yorum:

  1. Mımmm nefis görünüyor..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nurşencim...sevgiler...

      Sil
  2. Harika gözüküyor ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil