18 Nisan 2012 Çarşamba

Süt Karamelli Krokan Pasta

     Hemen bugün yaptığım pastamı da yayınlayayım.Süt karameli, burda Azerbaycan da çok yapılan bir krema çeşididir.Hatta en popüler olan kremadır.Epeydir yapmak istesem de ancak nasip oldu.Süt kreması (reçelide diyebilir)Süt, krema ve şekerle yapılabilse de kutularda satılan konsantre şekerli sütle yapmak çok daha pratik olmaktadır.Krokan için fındık, fıstık,ceviz kullansam da tek bir tanesiyle de yapılabilir.Eğer daha hafif olmasını isterseniz süt kreması yerine de krem şanti kullanabilirsiniz.



MALZEMELER (PANDİSPANYA)

Arzuya göre hazır sade pasta tabanı da kullanılabilir.


  1. 4 yumurta
  2. 1 su bardağı şeker
  3. Yarım su bardağı mısır nişastası
  4. 1 su bardağı un
  5. 1 kabartmatozu
  6. 1 vanilya
KROKAN İÇİN

  1. 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
  2. Birer avuç ceviz,fıstık, badem,ceviz ve antep fıstığı ( veya arzu ettikleriniz)
  3. 1 yemek kaşığı su 
  4. 2 damla limonsuyu
AYRIYETEN

  1. 1 poşet  krem şanti ( 200 ml süt ile )
  2. 1 kutu yoğunlaştırılmış şekerli süt ( 350-400 gr lık  kutularda oluyor)
  3. 1 kaşık tereyağı
  4. 2 muz
YAPILIŞI

  • Düdüklü tencereye kutudaki yoğunlaştırılmış sütü koyarak ( kutusuyla) üzerini aşacak kadar sıcak su konulur.
  • Yaklaşık 45-50 dakika kaynatılır.
  • Yumurta ve şeker köpük haline getirilir.
  • Diğer malzemeler eklenerek pandispanya hazırlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba dökülerek önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık bir saat kadar pişirilir.  
  • Krokan için tencereye şeker,2 damla limon ve 1 kaşık su konularak karamel olana kadar kaynatılır.( dikkat edin çok kararırsa acılaşır.)
  • Düz bir yere yağlı kağıt serilerek üzerine dökülür.
  • Bu şekilde soğutulur.
  • Üzerine bir şeyle kapatarak sert bir cisimle krokan ezilir.
  • Elde küçük küçük kopartılır.
  • Krem şanti çırpılıp dolaba konulur.
  • Soğuyan pandispanyanın arası ikiye kesilir.
  • Süt karemelini bir kaba koyarak üzerine 1 kaşık tereyağı ekleyip mikserle 7-8 dakika çırpılır.
  • Ta ki rengi açılıp pürüzsüz olana kadar.
  • Pandispanyanın arasına sürülür.( ben 3-4 kaşığını ayırdım çok ağır olmasın diye) 
  • Muz dilimleri dizilerek pastanın kapağı kapatılır.
  • El ile biraz bastırarak pastanın katlarının birbirine yapışması sağlanır.
  • Pastanın üzerini krem şantiyle kapatılır.
  • Üzerine de arzu edilen miktarda krokan serpilir.
  • En az 5-6 saat hatta akşamdan dolapta beklerse daha güzel olacaktır.
  • Afiyet olsun...

Not,ben üzerine birazcık süt kremasınından gezdirmiş olsam da sade olsa daha hafif olacağını düşünüyorum. 

2 yorum:

  1. Gerçekten zahmetli ama şık bir pasta. Özellikle tatlı krizine girenler için doyurucu bir lezzet.Ellerinizee sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim .Ne demek istediğini anladım sanırım... ;)))

      Sil