15 Mart 2013 Cuma

Antep Fıstıklı İrmik Helvası

       Helva yapımı hem çok kolay aynı zamanda da çok ince bir nüansı olan geleneksel bir tatlımızdır...Yapımını çok severim.Bugün ki helvamız da Antep fıstığı kullanmayı tercih ettim.İnanılmaz bir lezzet verdi.Kesinlikle tavsiye ederim...Haydi beyler ve hanımlar mutfağa sevdiklerinizle birlikte tatlı yiyin tatlı konuşun ;)



MALZEMELER


  1. 1 su bardağı kadar kabuğu alınmış bütün Antep fıstığı (aktardan kiloyla alabilirsiniz)
  2. 1 buçuk su bardağı irmik
  3. 1 su bardağı süt
  4. 1 su bardağı su
  5. 1 buçuk su bardağı toz şeker (eğer yoğun tatlı severseniz 2 su bardağı)
  6. 1 paket vanilya
  7. 150 gr terayğı
  8. 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI

  • Şeker,su ve süt bir tencerede kaynatılıp alınır.
  • Geniş bir tavaya yağlar konulup eritilir.
  • İçine fıstık ve irmik eklenerek ocağı hafif kısıp pembe renk alana kadar kavrulur.
  • Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavrulur.
  • Bu işlem yaklaşık 30 dakika kadar sürebilir.
  • Ayrı yerde kaynatılan şekerli süt ve vanilya eklenir.
  • Sıcak sıvıyı dökerken ateşten alınır ki birden etrafa sıçramaması için.
  • Tekrar ocağa koyarak 3-4 dakika kaynatılır ve ocak kapatılır.
  • Tencerenin ağzı kapalı on dakika demlenmeye bırakılır.
  • Helva sıcak veya ılıkken servis yapılır.
  • Kesinlikle soğuk tadı kaçtığı için yenilmesini tavsiye etmem.
  • Afiyet olsun...Şifa olsun ...Bal olsun...Bol bol dostunuz olsun... ;)))

14 yorum:

  1. irmik helvası cok severim helede fıstıklı müthiş,

    Bana Da Beklerim,
    Sevgiler,
    http://ilknur--akpinar.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz.Sizinde gayet güzel yazılarınız var başarılarınızın devamını dilerim.Sevgiler...

      Sil
  2. Antep fıstıklı hiç demememiştim. Denemek isterim. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende zaten acaba nasıl olur derken denedim ve süper oldu;) sevgiler...

      Sil
  3. Harika gorunuyor, usenmesem kalkip yapacagim.... ellerine saglik...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler şehrinaz...Benim ev halkı için hadi kolay bişey yapayım dediğimdeki ilk lezzetlerden biridir helva.Selamlar...

      Sil
  4. harika görünüyor...
    böylesinide denemek lazım :)
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de;) Çok teşekkürler canım...

      Sil
  5. İrmik helvasını çok sevrim.Antep fıstığı ayrı bir tad katmış olmalı.Bloğunu takibe aldım canım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. benim gibi acemiler için birebir tarif..süper oldu..ben fındıklı yaptım

    YanıtlaSil
  7. Harikasınız...özellikle mutfak tecrübesi az olanlar düşünerek ayrıntılı vermeye çalışıyorum.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil