15 Haziran 2013 Cumartesi

Kahve,Limon & Çilekli Parfe

           Bugün Türkiye'den Amerika'dan ve buralardan güzel güzel misafirlerim vardı...Eee malumunuz yaz geldi...Ağır kremalı pastalar tercih etmez oldum.Yaz sezonu pastalar hem hafif hem de ferah olduğu için parfe yapmaya karar verdim.Parfemizin aşamaları iki bilinmeyenli matematik denklemi gibi görünse de aslında o kadar da zor değil.Birazcık karışık ;) Neyse ben yazayım da zor mu kolay mı siz karar verirsiniz...



MALZEMELER


  1. 1 poşet kakaolu krem şanti ( yarım su bardağı soğuk sütle yani 100 ml )
  2. 1 poşet orman meyveli krem şanti ( yarım su bardağı sütle)
  3. 1 poşet sade krem şanti ( yarım su bardağı sütle)
  4. 4 yumurta
  5. 1 vanilya
  6. 1 buçuk çay bardağı toz şeker
  7. 2 limon kabuğu rendesi (varsa 1 tatlı kaşığı limon aroması)
  8. 1 tatlı kaşığı nescafe ( arzuya göre 2 kaşık da olabilir)
  9. 1 paket yulaflı bisküvi (burçak)
  10. 50 gr tereyağı
  11. 1 kg kadar çilek
  12. 50 gr sütlü çikolata
YAPILIŞI

  • Krem şantiler ayrı ayrı üç kase de çırpılıp dolaba konulur.
  • Yumurtaların akı ve sarısını itinayla ayırıp derin kaselere konulur.(Birbirine hiç karışmasın)
  • Yumurta akının üzerine bir tutam tuz atarak yaklaşık on dakika kadar köpük olana kadar mikserle çırpılır.
  • Mikserin telini yıkayıp kuruladıktan sonra yumurta sarılarının üzerine toz şeker atılarak on dakika kadar mikserle çırpılır.(krem haline gelene kadar)
  • Bu tarifin püf noktası yumurtaları köpürtme işlemidir.
  • Yumurtanın akı,sarısını  ve vanilyayı yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştırarak karıştırılır.
  • Buzdolabında ki ayrı ayrı kaselerdeki krem şantiler çıkarılır.
  • Köpük yumurtayı üçe bölerek Krem şantilerin üzerilerine yine tahta kaşıkla paylaştırılır.
  • Orman meyveli krem şantinin üzerine 1 yemek tabağı kadar orman meyvesi veya ikiye kesilmiş çilek eklenir.
  • Mikserle 1 dakika kadar karıştırılır.(köpüğünü söndürmeden)
  • İkinci olarak kakaolu krem şantinin üzerine nescafe atılır.( arzuya göre damla çikolata da kullanılabilir)
  • Mikserle 1 dakika kadar çırpılır.
  • Üçüncü olarak sade krem şantinin üzerine limon aroması (varsa)ayrıyeten de ince rendelenmiş limon kabuğu rendesi eklenip karıştırılır.
  • Yulaflı bisküvi incecik ezilir.(robotta daha çabuk oluyor)
  • Erimiş tereyağı eklenerek karıştırılır.
  • Kelepçeli kalıp veya silikon kek kalıbının içine streç film serilir.(silikon ise streçe gerek yok)
  • İlk olarak çilekli parfe yayılarak düzeltilir.
  • Üzerine limonlu bölüm konulur.
  • En son kahveli bölümü de koyduktan sonra kalının üst kısmına bisküvi kırığı konularak el ile hafif sıkılaştırılır.
  • Üzeri streçle kapatılır.

  • Bir gece buzdolabının buzluk bölümünde bekletilir.
  • Çikolata benmari usulü eritilir.
  • Çilekler batırıldıktan sonra yağlı kağıda aralıklı dizerek buzdolabında donması beklenir.

  • Parfe servis yapılacağı zaman ters çevrilerek kalıptan çıkarılır.
  • Çikolatanın kalanı yağlı kağıt külah yapılarak parfenin üzerine gezdirilir.
  • Çilekler dizilerek bekletmeden servis yapılır.
  • Kesilerek tabağa konulur.
  • Mümkünse rahat bir koltuğa arkanıza yaslanarak oturulur.
  • Önce parfenin üzerindeki çilek alınır.
  • Çıtırt diye ısırılır yenir.
  • Sonra...
  • Bir kaşık aldıktan sonra ohhhh misler gibi yenir...
  • Afiyet olsun...İçiniz ferah olsun...
NOT; arzuya göre üzerine çikolata,çikolata sosu veya meyve sosu dökülerek de servis yapılabilir.
Veya içine arzu edilen meyveler koyarak neyli yapacağınıza siz karar verebilirsiniz.

14 yorum:

  1. şahane görünüyor bayıldım, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeni ve yorum için çok teşekkürler...selamlar...

      Sil
  2. Hülyacım bu parfeye bayıldım doğrusu.
    Renkli parfeleri ben de çok seviyorum. Bol çilekli ve vanilyalı versiyonunu ben de yeni uyguladım. limon ve kahve tadı nefis olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler...Bende bunları yapmayı çok seviyorum.Tamamen doğaçlama ne gelirse olanları ;)selam ve sevgiler...

      Sil
  3. muhteşem olmuş hülyam hepsini alsam olurmu:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur olur Ayşecik niye olmasın;) teşekkürler...

      Sil
  4. Hülyacım ellerine saglık , nefis olmuş..Yazın hayatımızı bu lezzetli parfeler kurtarıyor..bende sık sık yapıyorum .sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nursen...Evet cankurtaran tarifler bunlar...Hem ev yapımı,hemde dondurmayı aratmayan serinlikte...Sevgiler...

      Sil
  5. Merhabalar,
    Bloğunuzu yeni keşfettim çok beğendim.
    Parfenizin sunumu harika olmuş, ellerinize sağlık :))
    Sizi izlemeye aldım, bana da beklerim.
    http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    Güzel paylaşımlar da görüşmeyi diliyorum,
    İzmir'den kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz,sefalar getirdiniz...Beğeniniz için çok teşekkürler...Hemen ziyareti iadeye geleceğim...Bakü'den selam ve sevgilerimle...

      Sil
  6. ay itibari ile parfe sezonu açılmıştır :) bu sene hiç yapmadım ama çilek bitmeden bir kere yapmak lazım.eline sağlık canım nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen canım bende misafirlerime zaten yaz sezonu açılmıştır diyerek ikramlarımı yaptım.Yorum ve beğenin için teşekkürler...

      Sil
  7. Hulya abla sofran harikaydi her zamanki gibi. Bu parfeyi tadanlardan biri olarak herkese tavsiye ederim. Cok guzel bir lezzet olmus. Ellerine saglik. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü misafirlerim de harikaydı...Teşekkürler Selcen'cim yine gelmenizi iple çekerek bekleyeceğim inşaallah ;) Sevgilerimle...

      Sil