24 Kasım 2013 Pazar

Haşhaşlı & Pizza Kraker

      Çok güzel bir pazar geçirmenizi dileyerek sizlere merhabalar diyorum...Sabah sabah Hat sergisine gidip açılışa katılıp geldim.Bakü de yaşayanlar için buradan duyururum.Şirvanşahlar sarayının yanındaki art galeride sergi hala devam ediyor ;) İlgilenenlere...
     Bazen tezhiple ilgili bir desen çizerken uğraşırım uğraşırım bazen rüyamda o işi tamamladığımı görürüm.Sabah kalkıp unutmadan hemen çizimi tamamlarım.Bu günkü tarifimiz olan krakerlerimiz de aynen o şekilde oldu.Bunun püf noktası hani hazırlar da peynir suyu kullanılır ya onun yerine yoğurdun sulanmış kısmındaki suyu kullandım.Anlayacağınız aklıma bir fikir geldimi gözümü açar açmaz onu denemezsem asla olmuyor ;) Hamurun yarısına yalnız haşhaş diğer yarısına da hem haşhaş hemde baharatlar ekledim.Tıpkı pizza krakerde olduğu gibi .Umarım yapınca sizde memnun kalırsınız...Şimdi hemen yapımına geçelim...




MALZEMELER


  1. 200 gr erimemiş tereyağı (soğuk)
  2. 4 yemek kaşığı yoğurt suyu
  3. 1 çay bardağı sıvı yağ (Küçük tipli çay bardağı)
  4. Yarım paket kabartma tozu
  5. 4 su bardağı un (gerekirse 1-2 kaşık eklenebilir)
  6. 4 yemek kaşığı mavi haşhaş
  7. 1 çay kaşığı tuz
  8. 1 tatlı kaşığı şeker
  9. 1 yumurta sarısı (akı dışına)
  10. Üzerine dekoratif amaçlı atmak için deniz tuzu (iri taneli saf yani öğütme değirmeninde olan tuz da aynıdır)
  11. Ayrıca pizza kraker olan hamur için 1 er tatlı kaşığı kekik,nane,pul biber,koz kırmızı biber(yoğun baharatlı sevmeyenler çay kaşığı kullansın)
YAPILIŞI

  • Tereyağı bıçakla doğranır.
  • Baharatlar hariç haşhaş da dahil bütün malzemeler eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • Hamur ikiye bölünür.
  • Bir kısmı haşhaşlı kraker olacak (o pişince biraz daha açık renkli oluyor)
  • Kalan hamura da baharat eklenerek iyice yoğrulur.(pizza krakerler pizza tadında daha kırmızımsı duruyor)
  • Arzuya göre yalnızca haşhaşlı yada yalnızca pizza krakerde yapılabilir.(ben iki ayrı tat deneyeyim diye böyle yaptım)
  • Hamur buzdolabında on dakika kadar dinlendirilir.
  • Sonra merdaneyle ince açılır.
  • Yuvarlak küçük bisküvi kalıplarıyla çıkarılır.
  • Üzerlerine tahta kebap çubuğuyla delikler açılır.(kürdan ince oluyor)
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Üzerine fırçayla çırpılmış yumurta akı sürülür.
  • Krakerlerin üzerine hafifçe tuz serpilir.
  • Önceden ısınmış 200 derecelik fırında yaklaşık yirmi dakika pişirilir.
  • Soğuyunca kapalı bir kutuda uzun süre dayanıklılığını korur.
  • Afiyet olsun...

6 yorum:

  1. Nefıs olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Heden.

      Sil
    2. Beni aşan bir tarif. Keşke becerebilsem ama hamur işi girince işin içine başaramıyorum. Çok güzel gözüküyorlar ellerinize sağlık.

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim İlhan bey. Sizinde harika balık tarifleriniz var daha nolsun :)

      Sil
  2. hazır pizza krakerlere çocukluğumdanbu yana bayılırım. evde yapılmışı elbette daha harika olmuş. ellerine emeğine sağlık. deneyeceğim tarifler listesine ekliyorum sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende Hatice... Çok teşekkürler...

      Sil