30 Ocak 2014 Perşembe

Torpil Veya Külah Pasta

      Torpil yada külah pasta nedir? Ne değildir ? Epeydir araştırıyordum ki eksik bilgi vermiş olamayayım diye.Torpil İzmir de yaşayanlarda bildiği gibi o yörede bütün pastahanelerde bulunan lezzetli hafif bir tatlı.Dış kısmı kurabiye hamuruyla yapılıp içinde çilekli veya böğürtlenli nişastayla krema yapılıp görüntüsü aynı olan pasta ise Bulgaristan'ın meşhur funiyke kurabiyesidir.Yine görüntüsü benzer ama iç kreması mascarponeyle yapılanı ise İtalya'nın kanola tatlısıdır.Milföy hamuruyla hem lezzetli hemde pratik oluyor.Yapımında mutlaka kalıp gerekmese de kalıp kullanılınca çok pratik oluyor.Ben sizin için her türlü yapımını deneyerek paylaşmaya çalışacağım.Torpil pastanın kalıpları öyle her yerde bulunmuyor.Hele burada bulma imkanım daha da az derken aklıma üçgen başka bir şeyi de kalıp olarak kullanabileceğim geldi.Buradan pasta malzemesi toptancısından aynı o kalıbın şeklinde metal krema ağzını alarak kalıp yaptım.Pek de başarılı oldu.Burada yaşayanlara duyurulur...İkinci alternatif internette gördüğüm gibi iki çatalı üst üste koyarak yağlayıp hamuru öyle sardım.Sonuç iyi olsa da kremayı içine sıkmak biraz daha uğraştırdı.Torpillerin görüntüsüyle böyle oldu.


Üçüncü yapım şekliyse folyoyu kıvırıp dolgu yaparak iki katlı yağlı kağıttan külah yapmak.Sonuç uğraştırsa da başarılı oldu.

Dördüncü yapım şekliyse hazır dondurma külahı alarak üzerine sarıp pişirmek.Sanırım bu kadar açıklama yapmanız için her yolu gösterme adına işinize yarar...Şimdi geçelim bu şahane lezzetin tarifine...

MALZEMELER (12 TANE TORPİL İÇİN)


  1. 2 li şekilde olan 4 tane milföy hamuru (yani 8 yaprak ama arasını koparmayınca 4 oluyor)
  2. 3-4 yemek kaşığı Antep fıstığı (yada fındık kırığı)
  3. 1-2 yemek kaşığı pudra şekeri
KREMASI İÇİN MALZEME

  1. Yarım litre süt
  2. 1 dolu yemek kaşığı mısır nişastası
  3. 1 dolu yemek kaşığı un
  4. 4 yemek kaşığı şeker
  5. 1 yemek kaşığı tereyağı
  6. 1 vanilya
  7. 1 poşet krem şanti
  8. Arzuya göre küçük doğranmış çilek,vişne ,muz gibi meyveler veya damla çikolata (ben sade yaptım)
YAPILIŞI

  • İkili olan milföylerin üzerine hafif un atarak iki taraflı da açılarak iki katına büyütülür.
  • Çatalla delikler açarak fazla kabarması önlenir.
  • Bıçakla altı tane şerit olacak şekilde kesilir.



  • Kalıplar yağlanarak üzerine uçları üst üste gelecek şekilde sarılır.
  • İkinci bir şerit de sarılarak her bir külah için iki şerit kullanılır.
  • En üst kısmında hafif boşluk bırakılarak piştikten sonra kolay çıkması sağlanır.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizilir.



  • Önceden ısınmış 200 derecelik fırında yaklaşık 35 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.(Fırına göre değişebilir)
  • Tencereye süt,un ,şeker ve nişasta konulup koyulaşana kadar karıştırarak pişirilir.
  • Ocaktan alınca vanilya ve tereyağı eklenerek soğutulur.
  • Tamamen SOĞUK olan kremaya krem şanti atılarak mikserle çırpılır.(krema ılk bile olsa olmaz mutlaka soğuk olmalı)
  • Buzdolabında yarım saat kadar dinlendirip katılaşması beklenir.
  • Tamamen soğuyan külahların içine ister küçük bir kaşıkla isterseniz benim yaptığım gibi krema torbasıyla krema doldurulur.
  • Külahların ağız kısmına biraz taşırarak krema sürülür ki fıstık her yerine bulansın.
  • Sonra tabaktaki fıstığa bolca bulanarak tabağa dizilir.
  • Üzerin bolca pudra şekeri serperek dolaba konulup 1-2 saat dinlendirilir.
  • Dışı çıtır çıtır içi yumuşacık lezzetli mi lezzetli torpillerimiz hazırr...
  • Afiyet olsunn...

1 yorum:

  1. Paslanmaz ve metal kalıplardan satın alabilirsiniz. Ayrıca makinede yıkanabilir. http://www.sanalpazar.com/Paslanmaz-Huni-Tatli-Kalibi__isp29419177

    YanıtlaSil