23 Ocak 2014 Perşembe

Mevlevi Pilavı

       Mevlevi pilavını ilk defa televizyonda yöresel yemek programında gördüm.Konya'da yapılmıştı.Gerçekten Konya'ya ait bir tarif mi bilmiyorum...Ne olursa olsun içindeki renklilik hoşuma gitti ve denedim.Sonuç güzeldi ve denenmeye değerdi.Yalnız ben paylaştığım ölçülerin yarısını yaptım.Artık kişi sayısına göre malzemeyi uygularsınız...



MALZEMELER (7-8 Kişilik)


  1. 1 kilo kuzu eti yada bir köy tavuğu (ben köy tavuğu kullandım)
  2. 1 su bardağı haşlanmış nohut
  3. Yarım kilo haşlanarak ayıklanmış kestane
  4. 2 su bardağı pilavlık pirinç(ben basmati kullandım)
  5. 3 orta boy havuç
  6. 1 soğan
  7. 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  8. 3 yemek kaşığı çam fıstığı (aslında yoktu)
  9. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  10. 2 yemek kaşığı tereyağı
  11. Karabiber ve yenibahar (bunlar pilavın rengini biraz karartıyor)
YAPILIŞI

  • Tavuk iri doğranarak üzerine tane karabiber, tuz ve sıcak su konulup kaynatılır.
  • Kemiklerinden ayrılan tavuklar tencerenin en altına dizilir.
  • Üzerine haşlanmış kestaneler konulur.
  • Onun üzerine haşlanmış nohut konulur.
  • On dakika ılık suda bekletilip suyu süzülen kuş üzümleri tencereye eklenir.
  • Soğan ince doğranarak ayrı bir yerde bir kaşık tereyağı ve bir kaşık sıvı yağda kavrulur.
  • Üzerine küp doğranmış havuç konularak sarı rengini salana kadar kavrulur.
  • Tavadan soğanlı havuç alınarak tencereye serilir.(et ve kestanenin üzerine)
  • Tekrar yağ ekleyerek içine çam fıstıkları koyarak kavrulur.Üzerine 20 dakika ılık tuzlu suda bekleyip yıkanmış pirinçler konulup kavrulur.
  • Pilav tenceresinin en üstünü pirinçle malzemeyi kapatıp yarısı tavuk suyu yarısı sıcak su olarak üç su bardağı su konulur.
  • Kısık ateşte suyunu çekene kadar dinlene dilene pişer.
  • Ocağı kapatınca üzerine kağıt havlu koyarak iki saat dinlendirilir.(tencereyi sofra bezine sararak sıcaklık muhafaza edilir.
  • Servis yaparken tencereyi ters yüz ederek çevirip servis yapılır.

  • Afiyet olsun...Eviniz pilavın taneleri kadar bereketli ve bol olsun...  ;)

4 yorum:

  1. Off nefis bir pilav oluş,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler canım...sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Harika olmuş canım çekti valla :)) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) selamlar...

      Sil