8 Ocak 2014 Çarşamba

Arrabiata Soslu Makarna (İtalyan Usulü)


Aslında paylaştığım tarif arrabiata soslu ıspanaklı Ravialoni desek daha doğru olurdu.Yani resimde görülen el yapımı ıspanaklı ricottalı makarna (İtalya'dan taze olarak getirmiştim) Şimdi makarnanın yapımını veremediğim için sadece arrabiata sosunun tarifini veriyorum.(ilerde makarnanın yapımını da vereceğim)Arrabiata sos yapımı çok kolay acı ve lezzetli bir sos.Arzu edilen makarnada kullanılabilinir.Arrabiata kızgın anlamına gelmektedir.Yani acı...birde makarnanın olmazsa olmazı permesan peyniri. Mutlaka kullanılıyor.Yalnızca balıklı makarna da permesan kullanılmıyor.Fesleğen İtalyan mutfağınında en çok kullanılan lezzet.Roma'da yöresel ürünler pazarında gezerken bir çok çeşidi olan kuru baharatlar gördüm ve bazılarını aldım.Bunların içinde ortak olan baharat ise fesleğen.Kuru pesto karışımları vardı...Her evde kolayca bulunan malzemelerle yapabileceğiniz sosu merak ediyorsanız hemen yapımına geçelim...


MALZEMELER

  1. 2-3 diş sarımsak
  2. 1-2 yemek kaşığı kıyılmış taze fesleğen(yoksa 1 yemek kaşığı kurusu kullanılabilir)
  3. Karabiber,acı kırmızı biber veya pul biber 
  4. 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 5 tane iri, kırmızı,olgun domates
  6. 1 çay bardağı permesan peyniri (üzerine atmak için)
  7. Makarna
YAPILIŞI

  • Sarımsak soyularak iyice ezilir.
  • Domatesler soyularak incecik doğranır.
  • Geniş bir tavaya iyi cins ZEYTİNYAĞI konularak ısınınca içine domates konulur.(yalnızca kremalı makarna soslarında tereyağı kullanılır)
  • Karıştırıp ağzı kapatılarak kısık ateşte 15 dakika kadar pişirilir.
  • Ezilmiş sarımsak atılarak karıştırıp tekrar bir kaç dakika pişirilir.
  • Kapağı açıp fesleğen,baharat ve tuzu eklenerek kapatılır.
  • Kaynamış suya tuz atarak makarna içine atılır.( makarnanın içine asla zeytinyağı konulmaz)
  • 8-10 dakika haşladıktan sonra süzülür.(soğuk sudan geçirilmez)
  • Makarna yapmada en önemli kurallardan biri de haşlanmış makarnanın üzerine asla sosu eklenmez.Makarna ocakta ki sos tavasına konularak 1-2 karıştırıp öyle ocak kapatılır.
  • Tavada 1-2 dakikadan çok bekletilmez.Yoksa makarna şişerek sosu içine çeker tadı bozulur.
  • Ertesi güne bırakılmadan pişirilir pişirilmez tüketilir.Servis tabağına konularak üzerine arzu edilen miktarda permesan peyniri serpilir.
  • Süsleme amaçlı taze fesleğen kullanılabilir.(ben bu mevsimde bulamadım )
  • Afiyet olsun...
  • Beni takip etmeye devam ederseniz en kısa zamanda diğer sosları da paylaşacağım...


4 yorum:

  1. nefis görünüyor tatlım ellerine sağlıksevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürlür canım :) sevgilerimle...

      Sil
  2. bekliyoruz takipteyiz canım, bayılırım makarna ve soslarına.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda inşaallah ama sırada ıspanaklı ricottalı lazanya var:)

      Sil