23 Şubat 2011 Çarşamba

İçli kete

      Kayseri....özellikle hanımların kabul günlerinde hamur işlerine çok önem verilir.Bunların içinde en önemli yere sahip ketedir..Çeşitleri vardır.Açılarak talaş böreği gibi olan.İçine un kavrarak iç konulan veya sade olan.Her kadının maharetini anlatmak işin ölçü mantı yada ketedir.Şöyleki filan bi maharetli vooo bi ketesini görsen fısır fısır maşallah.Veya tatlı tombul bir çocuğu görüncede kete..kete.. ye..diye sevilir.sanırım bu kısa tanıtım ketenin ehemmiyetini anlatmaya yetmiştir...Bütün bunları nerden biliyorum dersiniz.Çünkü yirmi yıllık kayseri geliniyim..İlerleyen günlerde açma kete tarifinide vereceğim inşaaallah...

Malzemeler
3 su bardağı süt oda sıcaklığı
1 su bardağı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
4 tatlı kaşığı kuru maya yada yaşta olabilir.
alabildiği kadar un
İçi için
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
3 yemek kaşığı un
tuz
Bunlar ocağa konulup yavaş yavaş kavrulur ta ki pembeleşene kadar.
Hamurun yapılışı
Maya şeker ılık suda biraz eritilir.Diğer malzemelerle birlikte yumuşacık bir hamur olana kadar yoğurulur.
Üzeri kapatılıp bir saat dinlendirilir.Sonra ellerimizi yağlayıp küçük bir yumurta kadar yada ne kadar istersen o büyüklükte hamurdan alınır.1 tatlı kaşığı kadar un kavurmasından içine konup güzelce kapatılır.Elle hafif basarak yağlanmış tepsiye konulur.tepside 1 saat kadar dinlendirilir.Sonra üzerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri nar gibi kızırana kadar pişirilir...derin dondurucuda birkaç hafta kalabilir.....

1 yorum:

  1. Agzimin suyu akti:(olsada senin o becerikli ellerinden yesem teyzemmm..........

    YanıtlaSil