27 Mayıs 2011 Cuma

Çilekli Tartolet

        Çilek en sevdiğim meyvedir.Yerken ve  incelerken hep düşündürür beni...Rabbim ne güzel şeyler yaratmış...Malumunuz şimdi çilek mevsimi...Ve ben bitmeden biraz daha çilekli birşeyler yapma telaşındayım...Tartolet yani minik tartlar bugün ki yapacağımız pastacıklar...İmkanım olsada birer lokma tattırsam deneyin mutlaka pişman olmayacağınız bir tat...Tart hamurunun püf noktalarını izah edeyim isterseniz...Normal kurabiye hamurunun aksine bu hamura konan tereyağı buzdolabından çıkarıp doğrudan doğrayarak kullanılır...Hamuru yoğurduktan sonra enaz iki saat buzdolabında bekletilir ki içindeki yağı donsun...Kalıplara sıkıştırdıktan sonra kabarmasın diye bıçağın ucuyla birkaç delik açılır...Tartlar piştikten sonra kuru dökülgen bişey olur yumuşaması için kapalı bir kapta piştikten sonra birkaç saat bekletilir...Ben tartoletlerimi akşamdan yapıp dolapta bekletiyorum dahada yumuşak oluyor...Buyrun hadi yapalım...



MALZEMELER ( 12 tane tartolet için )

  1. 150 gr tereyağı ( dolaptan yeni çıkmış )
  2. 1 buçuk su bardağı toz şeker
  3. Yarım paket kabartmatozu
  4. 1 vanilya
  5. 1 yumurta
  6. Alabildiği kadar un
Dolgu ve üzeri için , 1 paket dolgu kreması ( arzu edilirse muhallebi de olur yada krem şanti ) , yarım kilo çilek,
 1 paket çilekli jöle.


YAPILIŞI

     
  • Tereyağını doğrayarak yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Hamuru kapalı bir kaba koyarak buzdolabında iki saat dinlendirilir.
  • Tartolet kalıpları yağlanır.
  • Hamurdan küçük parçalar koparıp el ile bastırarak kalıba yerleştirilir.
  • Bıçağın ucuyla birkaç delik açılır.
  • 170 derecelik fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir.
  • Çıkarılıp soğutulur.
  • Hazır dolgu kreması tarife göre hazırlanır. ( eğer muhallebiyse hazırlanıp soğutulur )
  • Tartoletlerin üzerlerine paylaştırılır.
  • Yarıdan kestiğimiz çilekler dizilir.
  • Arzu edilirse bu şekliyle sunulur.Eğer jöle istenirse bir paket jöle tarifine uygun hazırlanıp ılınınca üzerlerine itinayla dökülür.
  • Buzdolabında bir kaç saat bekletilip servis yapılır.
  • Eğer arzu edilirse başka meyvelerle  yada karışık meyvelerle hazırlanır.
  • Afiyet olsun..... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder