13 Aralık 2011 Salı

Mimoza Salata

   Biraz da  yaşadığımız yerlere ait muhteşem tarifleri paylaşmak istiyorum . Salata kültürü yani mayonezli olan salata tarifleri Rus etkisiyle buralarda çok gelişmiş . Bunlardan bir tanesi olan mimoza pişman olmayacağınız bir lezzet...Buyrun ...




MALZEMELER

  1. 5 orta boy havuç
  2. 5 orta boy patates
  3. 5 yumurta sarısını kullanacağız
  4. 4- 5 tane tavuk budu ( baget ) yada balık yada 200 gr kadar haşlanmış et
  5. 250 gr kadar mayonez
  6. 250 gr kadar smetan ( smetan süzme yoğurt benzeri birşey artık Türkiyede de bulunuyor ) yoksa süzme yoğurt kullanılabilinir .
  7. Bir parça Hollanda kaşarı
YAPILIŞI

  • Patatesin kabukları soyularak iri iri doğranır.
  • Tencereye konarak üzerine sıcak su konulup 10-15 dakikada haşlanır.
  • Bir süzeğin içine koyup süzdürülür.
  • Havuç iri rendelenerek üzerine sıcak su konup haşlanır aynı şekilde süzülür.
  • Tavuk haşlanır.
  • Önce didiklenir sonra robottan geçirip pürüzsüz  yapılır.
  • Yumurta haşlanıp soyulur.
  • Sarılarını alıp çatalla iyice ezilir  ( kum gibi olur )
  • Smetanla mayonez iyice karıştırılır.
  • Salata yapacağımız kabın altına çatalla ezilmiş patates yayılır. ( isterseniz kelepçeli kalıbın kelepcesi de kullanılabilinir )
  • Tuz ve karabiber serpilip iyice sıkı bastırılır.
  • Mayonezli smetandan sürülür.
  • Ezilmiş tavuk yayılır.
  • Mayonez sürülür.
  • Yumurta yayılır.
  • Mayonez sürülür.
  • Havuç yayılır.
  • En üstüne mayonez sürülerek salatanın üzeri kapatılır.
  • Şimdiye kadar ki yapılan işlemi yapıp bir gece buzdolabında beklerse daha güzel olacaktır.
  • Servis yapmadan on dakika öncesi üzerine kaşarı en ince rendeden rendelenir .( salatanın üzerine doğrudan rendelenir. )
  • Üzerindeki kaşarı havalı bir şekilde yapışık olmayarak konur.
  • Eğer benin yaptığım çiçeklerden yapmak isterseniz hemen anlatayım
  • Patates havuç soyacağı aletle yuvarlak kaşarın dış çevresi soyulur.
  • 3-4 parmak enliliğinde kesilerek kıvrılıp içine havucu kesip yerleştirilir.
  • Maydanoz saplarından sap yapılır.
  • Afiyet olsun...

12 yorum:

  1. selamlar turkiyede smintina nerde bulabilirim? cig krema deniyorum yavan kaliyor, suzme yogurt deniyorum oda eksi oluyor.

    YanıtlaSil
  2. Selamlar yasemincim ...Ben türkiyede yörsan markanın görmüştüm üstünde de smetan yazıyordu.Labne de kullanılabilinir.Belki krema ve süzmeyle karıştırarak.

    YanıtlaSil
  3. Salam.
    Bu salat və digərlərindən də bir neçəsi Azərbaycan mətbəxinə aid deyil.
    Bizim mətbəximizə aid milli yeməklərimiz var.Mümkündürsə onları yerləşdirin Azərbaycan yeməkləri başlığı altında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm slm...Salata tarifinden önce baş kısımda da belirttiğim gibi Rus etkisiyle buraların mutfağına yerleşen tariflerden biri diye paylaşmıştım.Elbetteki 16 yıldır burada yaşıyorum bir çoğunu tattım Azerbaycan mutfağına ait birçok yemek var.Sırası geldikçe onları da paylaşacağım...Selam ve sevgilerimle...

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Pişman olmayacağınıza eminim,selamlar...

      Sil
  5. ellerinize sağlık bu tarif moldovada da yapiliyor balikli, tavuklusunu denicem inşaAllah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler zaten o bölgelerin lezzeti...Balık,tavuk yada etle de yapılıyor.Selamlar...

      Sil
  6. tavuksuz yapsam nasıl olur acaba? et kullanmasam yani..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten tavuk çok hissedilmiyor için de ama kullanılsa daha lezzetli olacaktır.Et yada balık da olur.

      Sil
  7. Ne güzel bir salata...
    Bayıldım doğrusu... şıklık, görünüm harika...
    Ellerine, emeklerine sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Yapınca göreceksiniz ki tadı çok lezzetli.Sevgiler...

      Sil