12 Aralık 2012 Çarşamba

Levengi

     Gününüz aydın olsun sevgili takipçilerim.Levengi nedir? Sabah sabah nereden çıktı bu tarif derseniz aslında dün hazırladım. Bilgisayarım da oluşan bir sorun nedeniyle bu güneymiş kısmet.Levengi harika bir tavuk yemeğidir.Azerbaycan'nın Lenkeran şehrine ait olsa da  Bakü'de de daha çok davet yemeklerinde yapılır.Ben bugün tavukla olanı paylaştım. Balık,ördek veya benzeri şeylerle de yapılmaktadır.Bunu paylaşma sürem galiba bir ayı bulmuştur.Çünkü en güzel tarifi bulayım deneyeyim derken bu kadar süre geçti.En iyisi tecrübeli birini bulup tarifi ondan almaktı.Öylede oldu sağ olsun en ince ayrıntısına kadar benimle paylaştı...Levengiyi levengi yapan en önemli madde alça turşusu denilen bir şey...Bizim Türkler onu erik marmelatı olarak çevirseler de öyle değil.Erik ekşisi desek daha doğru olur .Çünkü ekşi bir şey içinde şeker yok mermelat gibi.Nar ekşisi gibi ama çok daha farklı bir tat.Onun yerine ne kullanılır bilemem...Hemen tarife geçsek iyi olur...



MALZEMELER


  1. İri boy bir bütün tavuk
  2. 1 kg kuru soğan( kırmızı olanından kullanılması tavsiye edildi)
  3. 250 gr ceviz
  4. 2 yemek kaşığı erik ekşisi
  5. 1 tatlı kaşığı şeker
  6. 1 tatlı kaşığı tuz
  7. 1 tatlı kaşığı sumak
  8. 1 çay kaşığı kara biber
SOS İÇİN

  1. 2-3 tatlı kaşığı erik ekşisi
  2. Tuz,karabiber,kırmızı biber
YAPILIŞI

  • Tavuk temizlenip yıkanır ve kurulanır.
  • Sos malzemeleri karıştırılır.
  • Tavuk bir kaç yerinden çatalla delik açılır.
  • Tavuğun içine dışına yavaşça ovarak masaj yaparak bu sos sürülür.
  • Sosu çok güzel yedirildikten sonra mümkünse akşamdan veya en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirilir.

  • Benim tavuğumun yan tarafı maalesef delik çıktı.Siz ona bakmayın ;)
  • Soğan robottan incecik çekilir.
  • Temiz bir tülbente konularak iyice sıkıp kupkuru kalana kadar sıkılır.



  • 1-2 avuç ancak kalacaktır.(Eğer suyu kalırsa yemeği acı yapar.)
  • Ceviz de robottan ince çekilir.
  • Ceviz ,soğan, baharat ve erik ekşisi de eklenerek iyice karıştırılır.
  • Dinlenen tavuğun içine alt taraftaki boşluktan doldurulur.
  • Doldurulan yerin dikilmesine gerek yoktur.O şekilde kalabilir.
  • Önceden fırın 200 derecede ısıtılır.
  • Fırın kabı bolca yağlanır.
  • Tavuğu fırına koyduktan sonra ara sıra açarak kenara dökülen sos kaşıkla alınıp üzerine gezdirilir.
  • Bu işlem bir kaç kez yapılır ki üzeri nar gibi kızarsın.
  • Yaklaşık bir saat piştikten sonra kenarları süslenerek servis yapılabilir.
  • (tavuğumu görücüye çıkarmış gibi oldum ama ;)))
  • Afiyet olsun...
  • Bu nefis tattan kendinizi ailenizi ve misafirlerinizi mahrum etmemenizi tavsiye ederim...;))) 

13 yorum:

  1. Hülyacım nefis nar gibide kızarmış ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Hmm it lookѕ like yοur webѕite ate my first cоmment (іt waѕ eхtrеmely lоng)
    so I guesѕ I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjοying yоuг blog.
    I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to the whole thing. Do you have any suggestions for beginner blog writers? I'd сertainlу apρrеciate it.
    Also visit my site rip off report

    YanıtlaSil
  3. çok değişik bir tarifmiş ama erik ekşisini nereden bulabiliriz ki?eline sağlık canım nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Reyhan...Erik ekşisi birde buralarda İran marketlerde erik pestili şeklinde satılıyor.Beliki Türkiye de de bulunabilir.Onu suya ıslatarak bulamaç haline getirip kullanılabiliyor.Belkide oraganik ürünler satan yerlerde erik pestili bulunabilir şekersiz olandan.Yada yazdan ekşi küçük erikleri alıp marmelat gibi şekersiz kaynatılabilir bu zor olan hali;)Selamlar...

      Sil
  4. Çok değişik bir tarif denemek isterim ama erik ekşisi bulabilirmiyim bilmiyorum.Ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mehtap hanımcım...Yukarıdaki yorumda da bahsettiğim gibi erik marmelatı belki bulunabilir...Selamlar ve sevgiler...

      Sil
  5. Yılbaşında yapabilirim tarifinizi aldım. Nar ekşisi ve bütün ekşiler evde mevcut. Bütün büyük marketlerde var ve makul fiyatla. Tavuğun yanının delik çıkmasına çok güldüm. Nasıl oluşmuş acaba? Ellerinize sağlık çok da güzel süslemişsiniz.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler evet özel yemeklerde bence harika olur.Biz burada genelde dondurulmuş Türkiye üretimi tavuklar kullandığımız için buzu eriyince neresi nasıl çıkacağı bize sürpriz oluyor ;) Ekşiyi bulursunuz artık benzer bir şeyler.Büyük balıklarda da güzel oluyor levengi...Deneyince sonucu paylaşırsanız sevinirim...

    YanıtlaSil
  7. lenkeranliyam cox dadlidi levengi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel ...evet aynen çok lezzetli bir yemek. Selamlar

      Sil
    2. Selam Ellerinize sagliq

      Sil
    3. Teşekkürler Ayten

      Sil