27 Ocak 2013 Pazar

Çilekli Cheesecake

     Merhabalar sevgili takipçilerim...Biliyorum epeydir yokum vee sizler çok merak etmişsinizdir. ;) Öncelikle güzel vatanım Türkiye'deydik.Tatlı bir telaşımız vardı. Resim sergimiz oldu...Koşturmaca geçen on günden sonra annemizle birlikte baba vatanımız olan Azerbaycan'a döndük...Bu günkü Cheesecakeyi yani peykekimizi güzel kızımın yanımıza tatile gelişini kutlamak için yapmış oldum...Tarifi paylaşmadan önce hemen belirtmek isterim.Yıllar önce Üsküdar'da  komşum çok yıldızlı otellerin birinde usta pastacıydı.Tam ölçüsüyle ondan alıp denemiştim.Gayet başarılı bir ölçü tavsiye ederim...Hemen tarife geçelim isterseniz...



MALZEMELER


  1. Alta taban için 200 gr yulaflı bisküvi + 50 gr tereyağı
  2. 600 gr labne ( 3 paket)
  3. 200 gr şeker (1 su bardağı & 2 silme yemek kaşığı toz şeker)
  4. 4 yumurta
  5. 1 vanilya
ÜZERİ İÇİN

  1. 500 gr donmuş çilek  ( mevsimine göre taze)
  2. 1 paket meyveli sos
VEYA ( ille de sosu evde yapacağım diye tutturuyorsanız)

  1. 500 gr çilek
  2. 1 su bardağı şeker
  3. 1 su bardağı su
  4. 1 yemek kaşığı buğday nişastası
  5. 1 çay kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI


  • Bisküviler robotta un haline getirilir.
  • Erimiş tereyağı eklenerek 1-2 daha karıştırılır.
  • Kelepçeli (24 cm lik)kalıbın alt tabanına yağlı kağıt serilir.
  • Kenarları erimiş tereyağıyla yağlanır.
  • Ezilmiş bisküvileri eşit bir şekilde yayarak el ile bastırılıp yerleştirilir.
  • Buzdolabına konulur.
  • Yumurtaların üzerine 1 çimdik tuz atılarak 3-4 dakika kadar çırpılır.
  • Şeker ve vanilya eklenerek yumurta köpük olana kadar çırpılır.
  • Labne ayrı bir yerde mikserle çırpılır.
  • İkisi birbirine karıştırılarak biraz daha çırpılır.
  • Dolaptan çıkarılan tabanın üzerine dökülür.
  • Kalıp 1-2 defa tak tak yere vurulur ki hava kabarcığı kaldıysa çıksın diye.
  • Önceden ısınmış 180 derecelik fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirilir.
  • Fırın kapatılacağı zaman orta kısmı henüz yumuşak görünebilir  ama soğuyunca normalleşecektir.
  • Fırını kapatıp soğuyana kadar içinde bekletilir.
  • Kalıbın kenarını açarak yavaşça altındaki kağıtla tabağa alınır.
  • Kağıdı bozmadan çıkarılır.
  • Üzerinin sosu için donmuş meyveler eriyince cheesecakenin üzerine bolca dizilir.
  • Hazır meyveli sos tarifine göre pişirilerek meyvelerin üzerine dökülür.(hafif soğuyunca)
VEYA

  • Meyvelerin üzerine şeker atılarak ocağa konulur. ( şeker damak tadına göre çoğalabilir)
  • İçine ezilmiş limon tuzu serpilerek kaynamaya konulur.
  • Ayrı bir yerde nişastayla suyu karıştırıp kaynatılır.
  • Tenceredeki meyvelerle buluşturup 1-2 kaynatılarak ocak kapatılır.
  • Soğumuş cheesecakenin üzerine dökerek bir gece dolapta dinlendirilir.

  • Ben üzerini çikolata kalplerle süsledim.
  • Afiyet olsuuun...

  • Ertesi gün resmini çekmek için kurtarabildiğim son dilim ;)

10 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık chesscake nefis olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Sizi görmek çok güzel . Arayı açmayın ;)
    Sevgiler Zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zeynepcim...Bende arayı açma niyetim yok inan ama yoğunluk yaşıyorum ;)Yine de fırsat buldukça inşaallah...sevgilerimle...

      Sil
  3. Bende merak etmiştim iyi olduğunuza sevindim.Chesscake nefis gözüküyor ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizlerden uzak kaldığım için endişeliydim inan...Teşekkür ederim...selamlar...

      Sil
  4. Çok nefis görünüyor ellerine saglık.kızım tam bır çilek delisi bu tarifi en yakın zamanda denıyecegım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman hemen bunu yapmalısınız.Çok teşekkür ederim.Kolay gelsin...

      Sil
  5. 4 yumurta cok degilmi ikiye inebilirmi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten ana bölümü oluşturan yumurta ve peynir.4 yumurta çok değil merak etmeyin.2 yumurtayla ortaya ne çıkabilir bilemem ;)

      Sil