28 Ocak 2014 Salı

Pizza Margherita & Pizza Marinara

     Uzun zamandır bu güzel lezzeti sizlerle paylaşmayı bekliyordum.Eğer daha önce orjinal İtalyan usulüyle pizza yemediyseniz önce bir bildiğiniz pizzaları zihninizden silin.Kalın hamurlu üzeri ne bulduysan doldur cinsinden beklentilerinizi de atın...Gelelim pizzaların en meşhur olan margherita ve marinaranın tariflerine...Önce şunu belirteyim,pizza yüksek ısıda taş fırında yapılmaktadır.Evde bunu yakın olsun diye fırını 250 dereceye ayarlayıp fırın tepsisini ters olarak alt tarafa koydum.Bu şekilde 20 dakika ısıttıtıktan sonra yağlı kağıda hazırlanan pizza kızgın fırına tepsinin üzerine koyarak taş fırına benzetmeye çalıştım ;) Nasıl Fikir ?  ;)



MALZEMELER  (4 tane orta boy pizza için hamur )

  1. 2-3 yemek kaşığı bardağı zeytinyağı
  2. 1 buçuk çay bardağı su
  3. 1 çay kaşığı tuz
  4. 3 çay kaşığı kuru maya
  5. Alabildiği kadar un
HER İKİ PİZZANIN DA ÜST MALZEMESİ

  1. 500-600 gr taze köy domatesi (en güzeli kabuğu soyulmuş konserve domatesten güzel oluyor)
  2. Taze yeşil fesleğen
  3. Kurutulmuş fesleğen (ben İtalya'dan pazardan çok güzel pizza baharatı karışımı aldım fesleğenli onu kullandım) 
  4. 2 diş sarımsak (tavsiye edilen her pizza için 1 diş)
  5. 1 çay bardağı sızma iyi kalite zeytinyağı
  6. Her bir pizza için yaklaşık 130-150 gr arası mozarella peyniri
YAPILIŞI

  • Maya ılık suda 5 dakika kabarttıktan sonra unu yavaşça ekleyerek ele yapışmayan bir hamur lede edene kadar yoğrulur.
  • Üzeri kapatılarak 40 dakika mayalandırılır.
  • Hamur 4 parçaya alınıp beze yapılır.
  • 25 cm lik her bir pizza için yaklaşık 150 gr mayalı hamura ihtiyaç olacak.
PİZZA MARİNARA

  • Pizza marinara çok sade ve lezzetli sarımsaklı bir pizzadır.
  • Hamuru elde merdane kullanmadan yuvarlatarak açılır.

  • Hamur ince açılır.(25 cm kadar)
  • Hamur yağlı kağıt üzerine alınır.
  • Domatesler kabuğu alınıp küçük doğranır.
  • Hamurun üzerine bolca serilir.
  • Kenarlarında 1-2 parmak boşluk konulur ki pişerken akmasın.



  • Üzerine dövülmüş sarımsaklı zeytinyağı gezdirilir.
  • Kaşığın tersiye hafif sürülür.
  • Kızgın fırındaki tepsinin üzerine yağlı kağıtla konularak 15 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkınca üzerine kuru fesleğen serpilir.
  • Eğer çok kuruduysa üzerine tencere kapağı kapatarak 3 dakika bekletin yeter ;)
  • (Aslında pizzanın üst harcını çiğden konulsa da sarımsak,domates ve zeytin yağını tavada 4-5 dakika çevirip pişirdikten sonra ılıtıp kullanınca daha lezzetli olduğunu deneyerek öğrendim)
  • Afiyet olsun...
PİZZA MARGHERİTA

  • Mozarella peyniri suda durduğu paketten 2-3 saat öncesinden çıkarıp suyunu süzmesi için kalın havlu peçetenin üzerinde bekletilir. ( pizzayı sulandırmaması için)
  • Hamur elde 25 cm açılır.
  • Yağlı kağıt üzerine alınır.
  • Doğranmış domates serilir.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirilir.(sarımsaksız)
  • İnce doğranmış bir kaç dal fesleğen serpilir.(arzuya göre fırından çıkınca kuru fesleğen de serpilebiliyor)
  • Mozarella dilimleri konulur.

  • Kızgın fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Fesleğen yapraklarıyla süsleyerek servis yapılır.(ben fesleğen bulamadığım için bu seferlik kuru fesleğen attıktan sonra nane yapraklarıyla süsledim ;)

  • Gayet yumuşak lezzetli mi lezzetli pizzamız hazııırrr...
  • Pizza yemek için taa İtalya'ya gitmenize gerek kalmadı ;)
  • Afiyet olsun...

NOT,bu malzemeyle 2 tane margherita 2 de marinara pizza çıkıyor.

4 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Rukiyemm,canımm...ne güzel seni burada görmek.Sağolasın,teşekkürler...

      Sil
  2. Ziyaretrcilerin arasinda Ohio eyaletini gorursen, isde o sahis benim canim, cok cok selamlar.. Bir gun yolun bu tarafada duser ins.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amerikadan çok geniş bir takipçi olduğu için bilinmiyor tabi tek tek kim diye.Senle geçen o güzel komşuluğumu unutmuyorum.İnşaallah görüşmek umuduyla...selam ve sevgilerimle...

      Sil