28 Kasım 2011 Pazartesi

Aşure

     Aşure sevmeyen varmı bilmem ama ben yapmasını çok seviyorum.Aşure sıradan bir tatlı değildir hepinizin de bildiği gibi.Annem biz küçükken önce abdest alır sonra aşure pişirmeye  başlardı.Aynı zaman da aşuremiz pişerken  Yasin-i Şerif okur  yiyenlere şifa olaması için dualar edilirdi.Ayrıca zemzem ve gül suyu olmadan da olmazdı...




MALZEMELER

  1. 2 su bardağı aşurelik buğday ( unlu ve mat görünümde olmalı )
  2. 1 su bardağı kuru fasulye
  3. 1 su bardağı nohut
  4. 1 su bardağı mısır ( arzu edilirse )
  5. 3-4 yemek kaşığı dolmalık pirinç
  6. 5 su bardağı toz şeker ( bu yaklaşık bir ölçüdür gözkararı bakılır )
  7. 1 su bardağı fındık ( kabuksuz )
  8. 1 su bardağı fıstık ( kabuksuz ve tuzsuz )
  9. 15 tane kadar kurukayısı
  10. 1 su bardağı sarı kuru üzüm
  11. 6-7 tane kuru incir ( fazlası karartıyor )
  12. 1-2 tane çubuk tarçın
  13. 6-7 tane tane karanfil
  14. 1 elma
  15. 1 portakal kabuğu rendesi
  16. 2 paket vanilya
  17. Üzeri için nar , fındık , fıstık , ceviz ve tarçın

YAPILIŞI

  • Akşamdan ayrı ayrı nohut fasulye ve buğday ıslatılır.
  • Sabah suyunu süzerek fasulye ve nohut ayrı ayrı düdüklü tencerede haşlanır.( akşamki suyu süzülerek )
  • Buğday iyice yıkanarak sıcak suyu koyulaşıp özleşene kadar pişirilir. ( ayrıca koyulaşsın diye nişasta gerekmemesi için )
  • Pirinç , nohut ve fasulye eklenerek hepsi birlikte kaynatılır.
  • Haşlanmış mısır tencereye eklenir.
  • Çubuk tarçın ve karanfil tencereye atılır. ( aşure pişince geri alınacak )
  • Kuru kayısı  ve incir küçük parçalara doğranarak ılık suya ıslanır.
  • Kuru üzüm de ayrı ıslanır.
  • Aşure tenceresine küçük doğranmış elmalar eklenir.
  • Portakal kabuğu rendesi eklenir. 
  • Kurular ıslanan sudan süzülerek tencereye eklenir.
  • Kıvamı iyice özlü olunca şekeri eklenerek karıştırılır.
  • 1 kahve fincanı gülsuyu eklenir.
  • Ocağın altı kapatıldıktan sonra vanilya , fındık ve fıstık bütün şekilde atılır.
  • Tarçın ve karanfil içinden seçilerek  alınır.
  • Kepçeyle tencerenin dibinden karıştırarak alınıp kaselere paylaştırılır.
  • Ben  arkadaşlara dağıtmak için plastik hazır bardak kullandım.
  • Çok pratik ve rahat oldu.
  • Soğuyunca üzerleri süslenir...
  • ...Veee mutlaka severek yapmalı...
  • Afiyet olsun efendim...
Not , Bazan aşurlik buğday iyi çıkmazsa aşure istenilen kıvamı bir türlü tutmaz o zaman 2 yemek kaşığı mısır nişastası ayrıca karıştırarak tencereye eklenip kaynatılır.Normal de buna ihtiyaç olmaz.

6 yorum:

  1. Hülya xanim ellerinize sağlık muhteşem lezzetli, Bülent Ersoy demiş "fevkaladenin fevkinde". Minaxanım sadece görüntüsüne baxıb hayran kaldı. Tadı da çox gözel, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. canım istedi ya süper gözüküyo ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Feridecim.Beğendiğize sevindim afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  4. Güzel Hamidem...Canını istetmek istemezdim ama sen gel ben sana daha güzel şeyler yaparım merak etme.Limonlu cheesecake gibi filan :)))

    YanıtlaSil
  5. Sayfayı açarken fotoğraftaki nefis aşureyi içmiş biri olarak şöyle havalı bir şeyler yazayım dedim ama Hamide'cim senin yorumunu görünce ne yazsam bilemedim şimdi:) Bari sadece ellerinize sağlık diyeyim ayıp olmasın:)

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler Deyyancım ama vicdan yapma ben Hamide ye da yaparım inşaallah :)

    YanıtlaSil